Kvasny Prum. 2012; 58(10): 303-308 | DOI: 10.18832/kp2012027

Jakost sladovnického ječmene sklizně 2011 v České republice.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2011. Obsah škrobu a podíl předního zrna byl nadprůměrný, obsah dusíkatých látek byl ve srovnání s dlouhodobými hodnotami nižší. U některých partií došlo následkem vyšší vlhkosti k porůstání obilek, a to jak viditelné, tak i skryté, což negativně ovlivnilo klíčivost partií ječmene. Partie ječmene s dobrou klíčivostí, při vhodně zvolené technologii sladování, poskytly kvalitní slad, s nadprůměrnými hodnotami extraktu.

Klíčová slova: sladovnický ječmen, slad, sklizeň 2011, jakost

Vloženo: 26. červen 2012; Přijato: 21. srpen 2012; Zveřejněno: 1. říjen 2012 

Reference

  1. Basařová, G., et al., 1993: Pivovarsko-sladařská analytika (1), Merkanta, Praha, 1993.
  2. Český hydrometeorologický ústav, 2011: Měsíční přehled počasí. 60: 1-8.
  3. Český statistický úřad [online], 2011: Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin za rok 2011. [cit. 2012-02-29] Dostupné na www: <http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/p/2102-12>.
  4. EAGRI [online], 2011: Žňové zpravodajství. [cit. 2011-09-25]. Dostupné na www: <http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinnekomodity/obiloviny/prubeh-sklizne/>.
  5. EBC Analysis Committee, 2009: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg. ISBN 3-418-00759-7.
  6. Hartman, I., 2011: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2010 v České republice. Kvasny Prum. 57 (10): 371-376. Přejít k původnímu zdroji...
  7. MEBAK, 1997: Brautechnische Analysenmethoden, Band I, Freising- Weihenstephan.