Kvasny Prum. 2013; 59(12): 364-368 | DOI: 10.18832/kp2013040

Kvalita sladovnického ječmene sklizně 2012 v České republice.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2012. Zpracovávané vzorky ječmene vykazovaly příznivé hodnoty klíčivosti, průměrný obsah škrobu a nadprůměrný obsah bílkovin. Vyšší obsah bílkovin byly důvodem nižší extraktivnosti vyrobených sladů. U vzorků s vyšším obsahem bílkovin musel být pro dosažení optimálního stupně rozluštění použit vyšší stupeň domočení. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že rok 2012 byl z pohledu sladařské kvality ječmene ročníkem průmě

Klíčová slova: sladovnický ječmen, slad, sklizeň 2012, jakost

Vloženo: 17. září 2013; Přijato: 18. říjen 2013; Zveřejněno: 1. prosinec 2013 

Reference

  1. Basařová, G., et al., 1993: Pivovarsko-sladařská analytika (1), Merkanta, Praha.
  2. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), 2013: [online]. Historická data - meteorologie a klimatologie. [cit. 2013-02-15] Dostupné na www: http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lang=cs&menu=JSPTabContainer/P4_Historicka_data&last=false
  3. Český statistický úřad (ČSÚ/CSO), 2012: [online]. Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin za rok 2012. [cit. 2013-02-15] Dostupné na www: <http://www.czso.cz/csu/2013edicniplan.nsf/p/2102-13>.
  4. EAGRI, 2012: [online]. Žňové zpravodajství. [cit. 2012-09-04]. Dostupné na www: <http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinne-komodity/obiloviny/prubeh-sklizne/>.
  5. EBC Analysis Committee, 2009: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009. ISBN 3-418-00759-7.
  6. Hartman, I., 2012: Quality of malting barley crop 2011 in the Czech Republic. Kvasny Prum., 58(10): 303-308. Přejít k původnímu zdroji...
  7. MEBAK, 2011: Brautechnische Analysenmethoden, Band I, Freising-Weihenstephan.