Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(12): 364-368 | DOI: 10.18832/kp2013040
Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2012. Zpracovávané vzorky ječmene vykazovaly příznivé hodnoty klíčivosti, průměrný obsah škrobu a nadprůměrný obsah bílkovin. Vyšší obsah bílkovin byly důvodem nižší extraktivnosti vyrobených sladů. U vzorků s vyšším obsahem bílkovin musel být pro dosažení optimálního stupně rozluštění použit vyšší stupeň domočení. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že rok 2012 byl z pohledu sladařské kvality ječmene ročníkem průmě
Vloženo: 17. září 2013; Přijato: 18. říjen 2013; Zveřejněno: 1. prosinec 2013