Kvasny Prum. 2016; 62(5): 152-156 | DOI: 10.18832/kp2016020

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice po sklizni 2015Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD, Markéta MUSILOVÁ
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno RIBM Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno, Czech Republic
2 ÚKSÚP, Odbor odrodového skúšobníctva, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovenská republika CCTIA, Department of Variety Testing, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovak Republic;

Ve Slovenské republice byly po tříletých zkouškách (2013-2015) registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Michelle, SK Levitus, SU Gesine a Tango. Nejvyšší obsah extraktu ve sladu vykazovaly odrůdy SK Levitus (83,5 %), Michelle (83,3 %) a Tango (83,3 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůdy Tango (83,2 %). Úroveň degradace buněčných stěn daná friabilitou byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd (84-93 %). Obsah β-glukanů ve sladině se u sledovaných odrůd pohyboval v rozpětí 82-225 mg/l. Sledované odrůdy neměly výrazný problém s čirostí sladiny. Dále byla registrována nesladovnická odrůda ozimého ječmene Monroe.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita, Slovenská republika

Vloženo: 15. březen 2016; Přijato: 13. duben 2016; Zveřejněno: 26. květen 2016 

Reference

  1. EBC Analysis committee, 2010: Analytica EBC, Barley: 3.2 Moisture Conten of Barley, 3.3.2 Total Nitrogen Content of Barley, Malt: 4.2 Moisture Content of Malt, 4.3.2 Total Nitrogen of Malt, 4.5.1 Extract of Malt, 4.9.1 Soluble Nitrogen of Malt, 4.12 Diastatic Power of Malt, 4.15 Friability, 4.16.2 High Molecular Weight Beta-glucan Content of Malt and Malt Wort, Beer: 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 2010, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  2. European Commission, 2015: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 34rd complete edition. Official Journal of the European Union C 404.
  3. MEBAK, 2011: Raw material. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission, Freising-Weihenstephan, Germany.
  4. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum. 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...