Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2016; 62(5): 152-156 | DOI: 10.18832/kp2016020
Ve Slovenské republice byly po tříletých zkouškách (2013-2015) registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Michelle, SK Levitus, SU Gesine a Tango. Nejvyšší obsah extraktu ve sladu vykazovaly odrůdy SK Levitus (83,5 %), Michelle (83,3 %) a Tango (83,3 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůdy Tango (83,2 %). Úroveň degradace buněčných stěn daná friabilitou byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd (84-93 %). Obsah β-glukanů ve sladině se u sledovaných odrůd pohyboval v rozpětí 82-225 mg/l. Sledované odrůdy neměly výrazný problém s čirostí sladiny. Dále byla registrována nesladovnická odrůda ozimého ječmene Monroe.
Vloženo: 15. březen 2016; Přijato: 13. duben 2016; Zveřejněno: 26. květen 2016