Kvasny Prum. 2017; 63(2): 64-69 | DOI: 10.18832/kp201709

Malting Barley Grain Quality in the Czech Republic, Crop 2016Peer-reviewed article

Ivo HARTMAN
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Quality parameters were assessed in 251 samples of malting barley from crop 2016 according to the standard ČSN 46 1100-5. Average contents of nitrogenous substances and starch were 11.6 % and 63.9 %, respectively. Sieving fractions above 2.5 mm achieved the average value of 92.0 %. Compared to crop 2015, a higher occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains and grains with black tips was found. The occurrence of visible and hidden sprouting and with this defect associated loss of germinating capacity of grain during storage represents the highest risk for crop 2016.

Keywords: malting barley, grain, quality, crop, 2016

Received: January 15, 2017; Accepted: February 20, 2017; Published: April 14, 2017 

References

  1. Crhová, L., 2016a: Únor 2016 a zima 2015/2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-03-12]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1457618421
  2. Crhová, L., 2016b: Klimatologické zhodnocení července 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-08-15]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1471255045
  3. Crhová, L., 2016c: Klimatologické zhodnocení srpna 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-09-13]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1473679789
  4. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016a: Klimatologické zhodnocení března 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1460439823
  5. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016b: Klimatologické zhodnocení dubna 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-05-14]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1463129680
  6. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016c: Klimatologické zhodnocení května 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-05-18]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1465892880
  7. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016d: Klimatologické zhodnocení června 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-07-20]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1468404285
  8. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016e: Klimatologické zhodnocení července 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-07-20]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1468404285
  9. ČSN EN ISO 3093, 2009: Pšenice, žito a pšeničná a žitná mouka, pšenice tvrdá (durum) a semolina z pšenice tvrdé - Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena. Praha, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  10. ČSN 461100-5 2005: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha, Český normalizační institut.
  11. Odhady sklizně - operativní zpráva - k 15. 9. 2016. Český statistický úřad [online]. Český statistický úřad, [cit. 2016-10-20]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/odhady-sklizne-operativni-zprava-k-15-9-2016
  12. Postup sklizně obilovin a řepky v ČR k 29. 8. 2016. EAGRI [online]. 2016 Praha: Ministerstvo zemědělství, [cit. 2016-09-01]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinne-komodity/obiloviny/prubeh-sklizne/sklizen-2016/postup-sklizne-obilovin-a-repky-v-cr-k-4.html
  13. EBC Analysis Committee, 2009: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg. ISBN 3-418-00759-7
  14. Hartman, I., Helánová, A., 2016: Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2015 v České republice. In Psota, V. ed. Ječmenářská ročenka 2016. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha. 163-174, ISBN 978-80-86576-72-5
  15. Klem, K., Hřivna, L., Ryant, P., Míša, P., 2011: Využití diagnostických metod pro rozhodovací procesy v pěstební technologii jarního ječmene. Metodika pro zemědělskou praxi, Agrotes fyto, Kroměříž, 88 s. ISBN 978-80904594-0-3
  16. Kosař, K., Procházka, S., a kol., 2000: Technologie výroby sladu a piva. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha, 398 s.
  17. Celostátní monitoring škodlivých organismů rostlin. Rostlinolékařský portál [online]. 2016 [cit. 2016-12-30]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/#mon|modul:zpravy|zpravy:uvod|rok:2016
  18. Endgültiger Erntebericht über die Braugerstenernte 2016 in Deutschland. Proplanta [online]. Proplanta GmbH, [cit. 2016-12-21]. Dostupné z: http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Pflanze/Endgueltiger-Erntebericht-ueber-die-Braugerstenernte-2016-in-Deutschland_article1480496441.html
  19. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2015: Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2014. Kvasny Prum., 61(12): 334-339.
  20. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2016: Kvalita zrna ozimého ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2014. Kvasny Prum., 62(3): 94-98. Go to original source...
  21. Tordenmalm, S., 2004: Sprout damage in barley. Journal of the American Society of Brewing Chemists., 62(1): 49-53. Go to original source...
  22. Zimolka, J. a kol., 2006: Ječmen - formy a užitkové směry v České republice. 1. vydání, Praha, Profi Press. ISBN 978-80-8672-618-2