Kvasny Prum. 2017; 63(2): 64-69 | DOI: 10.18832/kp201709

Kvalita zrna sladovnického ječmene v České republice, sklizeň 2016Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

U 251 vzorků sladovnického ječmene ze sklizně 2016 byly hodnoceny kvalitativní parametry podle normy ČSN 46 1100-5. Průměrný obsah dusíkatých látek byl 11,6 % a obsah škrobu 63,9 %. Přepad zrna na sítě 2,5 mm dosáhl průměrné hodnoty 92,0 %. V porovnání se sklizní 2015 byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně roku 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování.

Klíčová slova: sladovnický ječmen, zrno, kvalita, sklizeň, 2016

Vloženo: 15. leden 2017; Přijato: 20. únor 2017; Zveřejněno: 14. duben 2017 

Reference

  1. Crhová, L., 2016a: Únor 2016 a zima 2015/2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-03-12]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1457618421
  2. Crhová, L., 2016b: Klimatologické zhodnocení července 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-08-15]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1471255045
  3. Crhová, L., 2016c: Klimatologické zhodnocení srpna 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-09-13]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1473679789
  4. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016a: Klimatologické zhodnocení března 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1460439823
  5. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016b: Klimatologické zhodnocení dubna 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-05-14]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1463129680
  6. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016c: Klimatologické zhodnocení května 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-05-18]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1465892880
  7. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016d: Klimatologické zhodnocení června 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-07-20]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1468404285
  8. Crhová, L., Valeriánová, A., 2016e: Klimatologické zhodnocení července 2016 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, [cit. 2016-07-20]. Dostupné z: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1468404285
  9. ČSN EN ISO 3093, 2009: Pšenice, žito a pšeničná a žitná mouka, pšenice tvrdá (durum) a semolina z pšenice tvrdé - Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena. Praha, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  10. ČSN 461100-5 2005: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha, Český normalizační institut.
  11. Odhady sklizně - operativní zpráva - k 15. 9. 2016. Český statistický úřad [online]. Český statistický úřad, [cit. 2016-10-20]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/odhady-sklizne-operativni-zprava-k-15-9-2016
  12. Postup sklizně obilovin a řepky v ČR k 29. 8. 2016. EAGRI [online]. 2016 Praha: Ministerstvo zemědělství, [cit. 2016-09-01]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinne-komodity/obiloviny/prubeh-sklizne/sklizen-2016/postup-sklizne-obilovin-a-repky-v-cr-k-4.html
  13. EBC Analysis Committee, 2009: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg. ISBN 3-418-00759-7
  14. Hartman, I., Helánová, A., 2016: Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2015 v České republice. In Psota, V. ed. Ječmenářská ročenka 2016. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha. 163-174, ISBN 978-80-86576-72-5
  15. Klem, K., Hřivna, L., Ryant, P., Míša, P., 2011: Využití diagnostických metod pro rozhodovací procesy v pěstební technologii jarního ječmene. Metodika pro zemědělskou praxi, Agrotes fyto, Kroměříž, 88 s. ISBN 978-80904594-0-3
  16. Kosař, K., Procházka, S., a kol., 2000: Technologie výroby sladu a piva. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha, 398 s.
  17. Celostátní monitoring škodlivých organismů rostlin. Rostlinolékařský portál [online]. 2016 [cit. 2016-12-30]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/#mon|modul:zpravy|zpravy:uvod|rok:2016
  18. Endgültiger Erntebericht über die Braugerstenernte 2016 in Deutschland. Proplanta [online]. Proplanta GmbH, [cit. 2016-12-21]. Dostupné z: http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Pflanze/Endgueltiger-Erntebericht-ueber-die-Braugerstenernte-2016-in-Deutschland_article1480496441.html
  19. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2015: Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2014. Kvasny Prum., 61(12): 334-339.
  20. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2016: Kvalita zrna ozimého ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2014. Kvasny Prum., 62(3): 94-98. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Tordenmalm, S., 2004: Sprout damage in barley. Journal of the American Society of Brewing Chemists., 62(1): 49-53. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Zimolka, J. a kol., 2006: Ječmen - formy a užitkové směry v České republice. 1. vydání, Praha, Profi Press. ISBN 978-80-8672-618-2