Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2017; 63(2): 64-69 | DOI: 10.18832/kp201709
U 251 vzorků sladovnického ječmene ze sklizně 2016 byly hodnoceny kvalitativní parametry podle normy ČSN 46 1100-5. Průměrný obsah dusíkatých látek byl 11,6 % a obsah škrobu 63,9 %. Přepad zrna na sítě 2,5 mm dosáhl průměrné hodnoty 92,0 %. V porovnání se sklizní 2015 byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně roku 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování.
Vloženo: 15. leden 2017; Přijato: 20. únor 2017; Zveřejněno: 14. duben 2017