Kvasny Prum. 2009; 55(6): 143-149 | DOI: 10.18832/kp2009014

Protein Content and Grain Yield of Malting Barley In Continuous Cropping Systems.Peer-reviewed article

Jan HRUBÝ, Karel VEJRAŽKA, Barbora BADALÍKOVÁ, Blanka PROCHÁZKOVÁ, Miroslav JANEČEK
1 Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Zahradní 1, 66441 Troubsko
2 MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
3 Výzkumný ústav rostlinné výroby v. v. i., Praha-Ruzyně, Pokusná stanice Ivanovice na Hané

In the present study grain yields and grain protein content of spring barley grown in continuous cropping were evaluated. The trial was carried out in the years 2001-2006 in a sugar beet growing region on a site at Ivanovice na Hané. The varieties Akcent and Forum were grown in the years 2001-2003; Jersey and Prestige were grown afterwards (2004-2006). The treatments were as follows: stubble breaking, stubble breaking with a catch crop, straw incorporation into the soil, a catch crop with straw incorporation, straw burning, and organic fertilizer application. A statistically significant effect of year, treatment and previous crop on grain yields and grain protein content has been found. Low yields and low protein content were in treatments with straw incorporated into the soil.In the present study grain yields and grain protein content of spring barley grown in continuous cropping were evaluated. The trial was carried out in the years 2001-2006 in a sugar beet growing region on a site at Ivanovice na Hané. The varieties Akcent and Forum were grown in the years 2001-2003; Jersey and Prestige were grown afterwards (2004-2006). The treatments were as follows: stubble breaking, stubble breaking with a catch crop, straw incorporation into the soil, a catch crop with straw incorporation, straw burning, and organic fertilizer application. A statistically significant effect of year, treatment and previous crop on grain yields and grain protein content has been found. Low yields and low protein content were in treatments with straw incorporated into the soil.

Keywords: spring barley, continuous cropping, agronomy measures, yield, protein in grain

Published: June 1, 2009 

References

  1. Kos, M.: Výzkum fytosanitárních opatření v monokultuře jarního ječmene. Rostl. Výr. 23, 1977, 405-411.
  2. Kos, M.: Zhodnocení vlivu předplodin jako výnosové funkce dusíku. Rostl. Výr. 17, 1971, 59-64.
  3. Procházka, F.: Změny některých agrochemických vlastností černozemě vlivem různé koncentrace obilnin. Rostl. Výr. 32, 1986, 23-33.
  4. Hrubý, J., Dovrtěl, J., Procházková, B.: Effect of different agronomy practices on yield of continuous spring barley. In: Scientific studies 14, Troubsko, 1996, 65-71.
  5. Hrubý, J., Procházková, B., Dovrtěl, J., Janeček, M.: Effect of different agrotechnical and phytosanitary measures on spring barley yields in long-term monoculture. Agriculture (Poĺnohospodárstvo) 54, 2008, 111-118.
  6. Procházková, B. et al. : Organické hnojení při hospodaření bez živočišné výroby. Praha ÚZPI, 2001, 14, 29 s.
  7. Hrubý, J., Badalíková, B., Procházková, B., Dostál, O.: Vliv agrotechnických a fytosanitárních zásahů na obsah N-látek v zrně ječmene jarního pěstovaného v monokultuře.In:Proteiny 2004, Brno, 2004, 2-5.
  8. Hrubý, J., Badalíková, B., Procházková, M., Janeček., M.: Vliv fytosanitárních a agrotechnických zásahů na výnosy a obsah N-látek v zrně ječmene jarního pěstovaného v monokultuře. Výživa zvířat 2006 - Proteiny, Brno, 2006, 80-83, ISBN 80-7157-954-8.
  9. Prokeš, J.: Technologický význam dusíkatých látek v ječmeni a sladu. Kvasny Prum. 46, 2000, 277-279. Go to original source...
  10. Psota, V., Kosař, K.: Ukazatel sladovnické jakosti. Kvasny Prum. 6, 2002, 142-148. Go to original source...
  11. Wang, J. M., Chen, J. X., Dai, F., Wu, F. B., Yang, J. M., Zhang, G. P.: Protein fractions in barley grains as affected by some agronomic factors and their relationships to malt quality. Cereal Research Comm. 35, 2007, 129-140. Go to original source...
  12. Palmer, G. H.: Cereal Science and Technology. Aberdeen University Press, Aberdeen, 1989. 463 s.
  13. Swanston, J. S., Ellis, R. P.: Genetics and breeding of malt quality attributes. In: Slafer G. A., Molina-Cano J. L., Savin R., Araus J. L., Romagosa I. (eds.), Barley Science:Recent Advances from Molecular Biology to Agronomy of Yield and Quality. Binghamton, NY: Food Products Press, 2002, 85-114.
  14. Šimič, G., Sudar, R., Lalič, A., Jurkovič, Z., Horvat, D., Babič, D.: Relationship between hordein proteins and malt quality in barley cultivars grown in Croatia. Cereal Research Comm. 35, 2007, 1487-1496. Go to original source...
  15. Procházková, B., Hrubý, J., Dovrtěl, J., Dostál, O.: Effects of different organic amendment on winter wheat yields under long-term continuous cropping. Plant and soil Environ. 49, 2003, 433-438. Go to original source...
  16. Psota, V., Ehrenbergerová, J.: Ječmen. In Prugar J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS, Praha, 2008, 112-128. ISBN 978-80-86576-28-2.
  17. Hůla, J., Procházková, B. et al.: Vliv minimalizačních a půdoochranných technologií na plodiny, půdní prostředí a ekonomiku. ÚVTIZ, Praha, 2002 (3), 103 s. ISBN 80-7271-106-7.
  18. Prugar, J. et. al.: Kvalita rostlinných produktů, SZN, Praha, 1977, 302 s.
  19. Hrubý, J.: Vliv intenzity zpracování půdy na technologickou jakost odrůd jarního ječmene. Rostl. Výr. 34, 1986, 1177-1185.
  20. Onderka, M.: Proslad II, Prostějov, 1997, 45.
  21. Vymětal, M.:Možnosti pěstování jarního ječmene v dlouhodobé monokultuře. Acta Univ. Agric., Fac. Agron. 30, 1982 (3), 111-115.
  22. Kopecký, M.:Vliv dlouhodobé monokultury na tvorbu výnosu a jakost jarního ječmene, Acta Univ. Agric. Fac. Agron. 36, 1988 (2-4), 43-45.
  23. Jurečka, D.: Popisy odrůd. In: Ječmenářská ročenka 2005, VÚPS, Praha, 2004, 55. ISBN 80-86576-11-6.
  24. Procházková, B., Málek, J., Dovrtěl, J.: Effect of different straw management practices on yields of continuous spring barley. Rostl. Výr. 48, 2002, 27-32. Go to original source...