Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 413-416 | DOI: 10.18832/kp2011044

Volatile N-nitrosamines in malt, thing of the past?Peer-reviewed article

Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Pavel ČEJKA, Josef DVOŘÁK, Jana OLŠOVSKÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Analytická zkušební laboratoř, Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

In this article, new findings concerning the arrising of volatile N-nitrosamines in malt are summarized. There are published results of longstanding monitoring of these cancerogenic compounds present at malts of pilsner type and special malts.In this article, new findings concerning the arrising of volatile N-nitrosamines in malt are summarized. There are published results of longstanding monitoring of these cancerogenic compounds present at malts of pilsner type and special malts.

Keywords: N-nitrosodimethylamine (NDMA), N-nitrosopyrrolidine (NPYR), nitrosamines, beer, malt

Received: September 2, 2011; Accepted: October 9, 2011; Published: November 1, 2011 

References

  1. Kellner, V., Čulík, J., Basařová, G.: Problematika N-nitrosaminů - vznik a vlastnosti. Kvasny Prum. 28, 1982, 7. Go to original source...
  2. Kellner, V., Čulík, J., Basařová, G.: Analytika N-nitrosaminů. Kvasny Prum. 28, 1982, 99. Go to original source...
  3. Kellner,V., Čulík, J., Basařová, G.: N-nitrosaminy ve sladu - vznik a odstraňování. Kvasny Prum. 29, 1983, 29. Go to original source...
  4. Špinar, B., Kellner, V., Čulík, J.: Problematika pesticidů I. Rozdělení pesticidů a jejich aplikace v zemědělství. Kvasny Prum. 29, 1983, 217. Go to original source...
  5. Špinar, B., Kellner, V., Čulík, J.: Problematika pesticidů II. Analýza reziduí pesticidů v zemědělských produktech. Kvasny Prum. 29, 1983, 242. Go to original source...
  6. Špinar, B., Kellner, V., Čulík, J.: Problematika pesticidů III. Pesticidy v pivovarství. Kvasny Prum. 29, 1983, 265. Go to original source...
  7. Kellner, V., Špinar, B., Čulík, J., Frantík, F.: Pesticidy jako možné prekurzory N-nitrosaminů. Kvasny Prum. 30, 1984, 145. Go to original source...
  8. Čulík, J., Kellner, V., Špinar, B., Prokeš, J., Basařová, G.: Těkavé N-nitrosaminy ve sladu.I.Vliv aplikace pesticidů a dusíkatých hnojiv ve vegetačním období na obsah těkavých N-nitrosaminů v ječmeni a sladu. Kvasny Prum. 35, 1989, 289. Go to original source...
  9. Čulík, J., Kellner, V., Špinar, B., Ilčík, F., Basařová, G.: Těkavé Nnitrosaminy ve sladu. II. Vliv základních technologických podmínek hvozdění na obsah N-nitrosodimethylaminu ve sladu. Kvasny Prum. 35, 1989, 353. Go to original source...
  10. Čulík, J., Kellner, V., Špinar, B., Prokeš, J., Basařová, G.: Těkavé N-nitrosaminy ve sladu. III. Vliv technologie klíčení ječmene a vznik prekurzorů N-nitrosodimethylaminu v zeleném sladu a obsah N-nitrosodimethylaminu v hotovém sladu. Kvasny Prum. 36, 1990, 162. Go to original source...
  11. Čulík, J., Kellner, V. : Toxic Compounds Arising by Interaction of Food Constituents with Food Additives - Part A Nitroso Compounds. V knize Natural Toxic Compounds of Foods. Formation and Changes During Food Processing and Storage. Ed. Jiří Davídek, CRC Press, Boca Raton FL, USA, 1995, 229-249.
  12. Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit, Lebensmittel, Rückstände, Nitrosamine (http://www.lgl.bayern.de/lebensmittel/rueckstaende/nitrosamine)
  13. Zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. v úplném znění č. 224/2008
  14. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 305/2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách
  15. An. Aufruf zum NDMA-Monitoring, Brauwelt 23, 2011, 691. Go to original source...