Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 413-416 | DOI: 10.18832/kp2011044

Těkavé N-nitrosaminy ve sladu, věc již dávno minulá?Recenzovaný článek

Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Pavel ČEJKA, Josef DVOŘÁK, Jana OLŠOVSKÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Analytická zkušební laboratoř, Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

V článku jsou stručně shrnuty současné poznatky týkající se vzniku těkavých N-nitrosaminů ve sladu. Jsou zde publikovány výsledky dlouholetého sledování obsahu těchto kancerogenních látek v běžných sladech plzeňského typu i ve sladech speciálních.

Klíčová slova: N-nitrosodimethylamin, NDMA, N-nitrosopyrrolidin, NPYR, nitrosaminy, pivo, slad

Vloženo: 2. září 2011; Přijato: 9. říjen 2011; Zveřejněno: 1. listopad 2011 

Reference

  1. Kellner, V., Čulík, J., Basařová, G.: Problematika N-nitrosaminů - vznik a vlastnosti. Kvasny Prum. 28, 1982, 7. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Kellner, V., Čulík, J., Basařová, G.: Analytika N-nitrosaminů. Kvasny Prum. 28, 1982, 99. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Kellner,V., Čulík, J., Basařová, G.: N-nitrosaminy ve sladu - vznik a odstraňování. Kvasny Prum. 29, 1983, 29. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Špinar, B., Kellner, V., Čulík, J.: Problematika pesticidů I. Rozdělení pesticidů a jejich aplikace v zemědělství. Kvasny Prum. 29, 1983, 217. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Špinar, B., Kellner, V., Čulík, J.: Problematika pesticidů II. Analýza reziduí pesticidů v zemědělských produktech. Kvasny Prum. 29, 1983, 242. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Špinar, B., Kellner, V., Čulík, J.: Problematika pesticidů III. Pesticidy v pivovarství. Kvasny Prum. 29, 1983, 265. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Kellner, V., Špinar, B., Čulík, J., Frantík, F.: Pesticidy jako možné prekurzory N-nitrosaminů. Kvasny Prum. 30, 1984, 145. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Čulík, J., Kellner, V., Špinar, B., Prokeš, J., Basařová, G.: Těkavé N-nitrosaminy ve sladu.I.Vliv aplikace pesticidů a dusíkatých hnojiv ve vegetačním období na obsah těkavých N-nitrosaminů v ječmeni a sladu. Kvasny Prum. 35, 1989, 289. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Čulík, J., Kellner, V., Špinar, B., Ilčík, F., Basařová, G.: Těkavé Nnitrosaminy ve sladu. II. Vliv základních technologických podmínek hvozdění na obsah N-nitrosodimethylaminu ve sladu. Kvasny Prum. 35, 1989, 353. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Čulík, J., Kellner, V., Špinar, B., Prokeš, J., Basařová, G.: Těkavé N-nitrosaminy ve sladu. III. Vliv technologie klíčení ječmene a vznik prekurzorů N-nitrosodimethylaminu v zeleném sladu a obsah N-nitrosodimethylaminu v hotovém sladu. Kvasny Prum. 36, 1990, 162. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Čulík, J., Kellner, V. : Toxic Compounds Arising by Interaction of Food Constituents with Food Additives - Part A Nitroso Compounds. V knize Natural Toxic Compounds of Foods. Formation and Changes During Food Processing and Storage. Ed. Jiří Davídek, CRC Press, Boca Raton FL, USA, 1995, 229-249.
  12. Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit, Lebensmittel, Rückstände, Nitrosamine (http://www.lgl.bayern.de/lebensmittel/rueckstaende/nitrosamine)
  13. Zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. v úplném znění č. 224/2008
  14. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 305/2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách
  15. An. Aufruf zum NDMA-Monitoring, Brauwelt 23, 2011, 691. Přejít k původnímu zdroji...