Kvasny Prum. 2013; 59(1): 19-26 | DOI: 10.18832/kp2013003

Evidence of Medieval malting production at Rabí Castle.Peer-reviewed article

Linda FOSTER, Petr KOČÁR, Romana KOČÁROVÁ
1 Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni
2 Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i.
3 Kokořov 2, Žinkovy

The article informs about a 15th century malt house at Rabí castle (Horažďovice distr.), where remains of a malt oven were found during archaeological excavation instigated by remedial work in 2010. Flotation of a sample taken from the fireplace fill yielded an assemblage of carbonised macroremains. Archaeobotanical analysis identified prevailing number of germinated common many-row barley (Hordeum vulgare subsp. vulgare), which allows the interpretation of the sample as malt. Anthracological analysis reconstructed the sorts of the fuel timber. Also an overview of current archaeological finds of malt in Bohemia is given in wider European context. So far there has not been any, not even written evidence of a medieval malt house within Rabí castle.
(In Czech, English summary only)

Keywords: Middle Ages, malt, archaeology, archaeobotany, anthracology

Accepted: November 20, 2012; Published: January 1, 2013 

References

  1. Anderberg, A.-L., 1991: Atlas of seeds and small fruits of Northwest- Europaean plant species with morphological descriptions. Part 4 - Resedaceae - Umbelliferae. Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
  2. Berggren, G., 1981: Atlas of seeds and small fruits of Northwest-Europaean plant species with morphological descriptions. Part 3 - Salicaceae - Cruciferae. Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
  3. Beranová, A., 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.
  4. Blažek, J., Půlpán M., 2000: Předstihový archeologický výzkum na lokalitě Jenišův Újezd, trať Křižovatka (okr.Teplice), Investorská zpráva pro Doly Bílina a.s., č.j. 624/2000, Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech.
  5. Bouby, L., Boissinot, P., Marinval, P., 2011: Never Mind the Bottle. Archaeobotanical Evidence of Beer-brewing in Mediterranean France and the Consumption of Alcoholic Beverages During the 5th Century BC Human Ecology 39:351-360. Go to original source...
  6. Cihlář, T., 2003: Pošumavské pivovary - po stopách starých pivovarů a pivovárků západního Pošumaví aneb od Albrechtic až do Žichovic. ISBN 80-85301-90-3.
  7. Dryja, S., Sławiński, S., 2010: Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII. Towarzystwo miłośników historii i zabytków Krakowa. Kraków.
  8. Durdík, T., 1988: Výzkum manského domu na Křivoklátě (předběžné sdělení), Archeologia historica 13: 285-298.
  9. Durdík, T., 1999: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha. 464-467. ISBN 80-7277-003-9
  10. Foster, L., 2011: Archeologický doklad sladovny na hradě Rabí. Sborník prací z historie a dějin umění 6/2011. Klatovy. 215-230.
  11. Haur, J. K., 1679: Ziemiańska generalna oeconomica obszernieyszym od przeszłey edycyey stylem suplementowana i we wszystkich punktach znacznie poprawiona..., Kraków.
  12. Hopf, M., 1991: South and Southwest Evrope In: Van Zeist, W., Wasylikowa, K. and Behre, K. (eds) Progress in Old World palaeoethnobotany. Balkema, Rotterdam. 241-298.
  13. Huyer, R., 1895: Geschichte des Bräuwesens in Budweis. Eine Festschrift zum hundertjährigen Bestande des Bürgerlichen Bräuhauses. České Budějovice.
  14. Ježek, M., Kočár, P., 2011: Nad počátky Trutnova a jeho pivovarnictví (On the beginnings of Trutnov and its local beer brewing) Archeologické rozhledy LXIII: 621-643.
  15. Jones, M. K., 1991: Sampling in Palaeoethnobotany, in: Progress in Old World Palaeoethnobotany, edd. Van Zeist W. et al., Balkema, Rotterdam. 53-63.
  16. Juan-Tresserras, J., 1997: Preparación y procesado de productos vegetales. Aportaciones del estudio de fitolitos, almidones y lípidos en yacimientos arqueológicos prehistóricos y protohistóricos del cuadrante NE de la Península Ibérica. Unpublished Doctoral Thesis. Barcelona University.
  17. Kamenická, E., 1994: Nové poznatky o stavebním vývoji hradu Rabí ve světle archeologických výzkumů. Castellologica Bohemica 4: 311-326.
  18. Kočár, P., Kočárová, R., 2006: Jenišův Újezd - analýza hromadného nálezu zuhelnatělých rostlinných zbytků ze středověké sladovny. Archeologie v severozápadních Čechách v letech 1998-2002: 115-120.
  19. Kočár, P., Kočárová, R., Hůrková, J., Lissek, P., Hartmanová, O., Kostrouch, F., 2006: Botanický příspěvek k archeologii žízně - archeobotanické analýzy sladů z vrcholného středověku až novověku. Ve službách archeologie 7: 175-182.
  20. Krajíc, R., 1989: Středověká sladovna v Sezimově Ústí, Památky archeologické 80: 159-187. Go to original source...
  21. Krzemiňská, B., 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa raně středověkých Čech, ČSAV. Praha.
  22. Lancinger, L., Líbal, D., 1970: Hrad Rabí, stavebně historický průzkum SÚRPMO. Nepublikovaný rukopis. Uloženo v archivu plánů Národního památkového ústavu v Plzni, sig. 037-4-2079
  23. Lissek, P., 2005: Středověká sladovna z Jenišova Újezdu. Nepublikovaný rukopis 2005.
  24. Marcin z Urzędowa, 1595: Herbarz polski, to jest o przyrodzeniu ziól y drzew rozmaitych, y innych rzeczy do lekarztw należących. Księgi dwoie.., Kraków.
  25. Menclová, D., 1972 a: České hrady. Díl první. Praha. 322-325.
  26. Menclová, D., 1972 b: České hrady. Díl druhý. Praha. 405-413.
  27. Muk, J., Ebel, M., 1992: K významu archivního bádání pro hodnocení památky II, sladovna v Žatci čp. 356, Zprávy památkové péče 3, 1992: 1-3.
  28. Olmerová, H., 1983: Nález středověkého pivovarského zařízení na Novém Městě, Praha stará XIII: 211-217.
  29. Pearsall, D.M., 1989: Palaeoethnobotany: a handbook of procedures. Academic Press, San Diego.
  30. Pletzer, K., Šeda, O., 1995: Měšťanské i městské pivovarnictví a dvě stě let Prvního českobudějovického pivovaru Samson. České Budějovice.
  31. Spiczyński, H., 1542: O ziołach tutecznych y zamorskich y o mocy ich, a ktemu księgi lekarskie, wedle regestru niżej napisanego wszem wielmi użiteczne. Kraków.
  32. Sartorio, 1616: Koge Bog: Indeholdendis et hundrede fornødene stycker, Som ere, om Brygning, Bagning, Kogen, Braendevijn oc Miød at bere-de, saare nytteligt vdi Husz holdning. Som tilforn icke paa vort Danske Sprock vdi Tryck er vdgaaen, Kopenhaga.
  33. Sedláček, A., 1897: Hrady, zámky a tvrze Království českého, XI. Praha. 81-96.
  34. Schweingruber, F.H., 1978: Mikroskopische Holzanatomie. Kommissionsverlag Zürcher, Zug.
  35. Staněk, J., 1984: Blahoslavený sládek. Praha.
  36. Stika, H.-P., 1996a: Traces of a Possible Celtic Brewery in Eberdingen-Hochdorf, Kreis Ludwigsburg, southwest Germany, Vegetation History and Archaeobotany 5: 81-88. Go to original source...
  37. Stika, H.-P., 1996b: Keltisches Bier aus Hochdorf, in Biel, J. (ed.): Experiment Hochdorf: keltische Handwerksunst wiederbelebt, Stuttgart: 64-75.
  38. Stika, H. P., 2011: Early Iron Age and Late Mediaeval malt finds from Germany attempts at reconstruction of early Celtic brewing and the taste of Celtic beer. Archaeological and Anthropological Sciences, Volume 3, Number 1: 41-48. Go to original source...
  39. Syreniusz, S., 1613: Zielnik, herbarzem z ięzyka łacińskiego zowią. To iest opisanie własne imion, kształtu, przyrodzenia, skutków y mocy ziól wszelakich, drzew, krzewów y korzenia..., Kraków.
  40. Tabernaemontanus, J.T. 1731: Neu vollkommen Kräuterbuch, reprint Grünwald 1975.
  41. Unger, R., 2001: A history of Brewing in Holland 900-1900. Brill. Leiden. Go to original source...
  42. Van der Veen, M. M., 1984: Sampling for Seeds In: Van Zeist W. et Caspaire W. A. : Plants and Ancient Man. Balkema. Rotterdam. 193-199.
  43. Van Zeist, W., 1991: Economic aspects In: Van Zeist, W., Wasylikowa, K. and Behre, K. (eds) Progress in Old World palaeoethnobotany. Balkema, Rotterdam. 109-130.