Kvasny Prum. 2013; 59(1): 19-26 | DOI: 10.18832/kp2013003

Doklady středověké sladovnické výroby na hradě Rabí.Recenzovaný článek

Linda FOSTER, Petr KOČÁR, Romana KOČÁROVÁ
1 Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni
2 Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i.
3 Kokořov 2, Žinkovy

Článek informuje o nálezu torza hvozdové pece z 15. století na hradě Rabí (okr. Horažďovice) a rozboru vzorku výplně topeniště. Nález byl učiněn při archeologickém výzkumu během stavebních úprav v roce 2010. Flotačním plavením vzorku výplně bylo získáno množství zuhelnatělých zbytků rostlin. Na základě archeobotanické analýzy makrozbytků, kterou byla zjištěna převaha naklíčených obilek ječmene obecného víceřadého (Hordeum vulgare subsp. vulgare), je možné interpretovat zkoumané vzorky jako zbytek sladu. Antrakotomická analýza umožnila rekonstruovat sortiment palivového dřeva. Uveden je i přehled dosavadních archeologických nálezů sladu v Čechách s širšími evropskými souvislostmi. Existence sladovny nebyla dosud na hradě Rabí známa ani z písemných pramenů.

Klíčová slova: středověk, slad, archeologie, archeobotanika, antrakotomie

Přijato: 20. listopad 2012; Zveřejněno: 1. leden 2013 

Reference

  1. Anderberg, A.-L., 1991: Atlas of seeds and small fruits of Northwest- Europaean plant species with morphological descriptions. Part 4 - Resedaceae - Umbelliferae. Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
  2. Berggren, G., 1981: Atlas of seeds and small fruits of Northwest-Europaean plant species with morphological descriptions. Part 3 - Salicaceae - Cruciferae. Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
  3. Beranová, A., 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.
  4. Blažek, J., Půlpán M., 2000: Předstihový archeologický výzkum na lokalitě Jenišův Újezd, trať Křižovatka (okr.Teplice), Investorská zpráva pro Doly Bílina a.s., č.j. 624/2000, Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech.
  5. Bouby, L., Boissinot, P., Marinval, P., 2011: Never Mind the Bottle. Archaeobotanical Evidence of Beer-brewing in Mediterranean France and the Consumption of Alcoholic Beverages During the 5th Century BC Human Ecology 39:351-360. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Cihlář, T., 2003: Pošumavské pivovary - po stopách starých pivovarů a pivovárků západního Pošumaví aneb od Albrechtic až do Žichovic. ISBN 80-85301-90-3.
  7. Dryja, S., Sławiński, S., 2010: Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII. Towarzystwo miłośników historii i zabytków Krakowa. Kraków.
  8. Durdík, T., 1988: Výzkum manského domu na Křivoklátě (předběžné sdělení), Archeologia historica 13: 285-298.
  9. Durdík, T., 1999: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha. 464-467. ISBN 80-7277-003-9
  10. Foster, L., 2011: Archeologický doklad sladovny na hradě Rabí. Sborník prací z historie a dějin umění 6/2011. Klatovy. 215-230.
  11. Haur, J. K., 1679: Ziemiańska generalna oeconomica obszernieyszym od przeszłey edycyey stylem suplementowana i we wszystkich punktach znacznie poprawiona..., Kraków.
  12. Hopf, M., 1991: South and Southwest Evrope In: Van Zeist, W., Wasylikowa, K. and Behre, K. (eds) Progress in Old World palaeoethnobotany. Balkema, Rotterdam. 241-298.
  13. Huyer, R., 1895: Geschichte des Bräuwesens in Budweis. Eine Festschrift zum hundertjährigen Bestande des Bürgerlichen Bräuhauses. České Budějovice.
  14. Ježek, M., Kočár, P., 2011: Nad počátky Trutnova a jeho pivovarnictví (On the beginnings of Trutnov and its local beer brewing) Archeologické rozhledy LXIII: 621-643.
  15. Jones, M. K., 1991: Sampling in Palaeoethnobotany, in: Progress in Old World Palaeoethnobotany, edd. Van Zeist W. et al., Balkema, Rotterdam. 53-63.
  16. Juan-Tresserras, J., 1997: Preparación y procesado de productos vegetales. Aportaciones del estudio de fitolitos, almidones y lípidos en yacimientos arqueológicos prehistóricos y protohistóricos del cuadrante NE de la Península Ibérica. Unpublished Doctoral Thesis. Barcelona University.
  17. Kamenická, E., 1994: Nové poznatky o stavebním vývoji hradu Rabí ve světle archeologických výzkumů. Castellologica Bohemica 4: 311-326.
  18. Kočár, P., Kočárová, R., 2006: Jenišův Újezd - analýza hromadného nálezu zuhelnatělých rostlinných zbytků ze středověké sladovny. Archeologie v severozápadních Čechách v letech 1998-2002: 115-120.
  19. Kočár, P., Kočárová, R., Hůrková, J., Lissek, P., Hartmanová, O., Kostrouch, F., 2006: Botanický příspěvek k archeologii žízně - archeobotanické analýzy sladů z vrcholného středověku až novověku. Ve službách archeologie 7: 175-182.
  20. Krajíc, R., 1989: Středověká sladovna v Sezimově Ústí, Památky archeologické 80: 159-187. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Krzemiňská, B., 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa raně středověkých Čech, ČSAV. Praha.
  22. Lancinger, L., Líbal, D., 1970: Hrad Rabí, stavebně historický průzkum SÚRPMO. Nepublikovaný rukopis. Uloženo v archivu plánů Národního památkového ústavu v Plzni, sig. 037-4-2079
  23. Lissek, P., 2005: Středověká sladovna z Jenišova Újezdu. Nepublikovaný rukopis 2005.
  24. Marcin z Urzędowa, 1595: Herbarz polski, to jest o przyrodzeniu ziól y drzew rozmaitych, y innych rzeczy do lekarztw należących. Księgi dwoie.., Kraków.
  25. Menclová, D., 1972 a: České hrady. Díl první. Praha. 322-325.
  26. Menclová, D., 1972 b: České hrady. Díl druhý. Praha. 405-413.
  27. Muk, J., Ebel, M., 1992: K významu archivního bádání pro hodnocení památky II, sladovna v Žatci čp. 356, Zprávy památkové péče 3, 1992: 1-3.
  28. Olmerová, H., 1983: Nález středověkého pivovarského zařízení na Novém Městě, Praha stará XIII: 211-217.
  29. Pearsall, D.M., 1989: Palaeoethnobotany: a handbook of procedures. Academic Press, San Diego.
  30. Pletzer, K., Šeda, O., 1995: Měšťanské i městské pivovarnictví a dvě stě let Prvního českobudějovického pivovaru Samson. České Budějovice.
  31. Spiczyński, H., 1542: O ziołach tutecznych y zamorskich y o mocy ich, a ktemu księgi lekarskie, wedle regestru niżej napisanego wszem wielmi użiteczne. Kraków.
  32. Sartorio, 1616: Koge Bog: Indeholdendis et hundrede fornødene stycker, Som ere, om Brygning, Bagning, Kogen, Braendevijn oc Miød at bere-de, saare nytteligt vdi Husz holdning. Som tilforn icke paa vort Danske Sprock vdi Tryck er vdgaaen, Kopenhaga.
  33. Sedláček, A., 1897: Hrady, zámky a tvrze Království českého, XI. Praha. 81-96.
  34. Schweingruber, F.H., 1978: Mikroskopische Holzanatomie. Kommissionsverlag Zürcher, Zug.
  35. Staněk, J., 1984: Blahoslavený sládek. Praha.
  36. Stika, H.-P., 1996a: Traces of a Possible Celtic Brewery in Eberdingen-Hochdorf, Kreis Ludwigsburg, southwest Germany, Vegetation History and Archaeobotany 5: 81-88. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Stika, H.-P., 1996b: Keltisches Bier aus Hochdorf, in Biel, J. (ed.): Experiment Hochdorf: keltische Handwerksunst wiederbelebt, Stuttgart: 64-75.
  38. Stika, H. P., 2011: Early Iron Age and Late Mediaeval malt finds from Germany attempts at reconstruction of early Celtic brewing and the taste of Celtic beer. Archaeological and Anthropological Sciences, Volume 3, Number 1: 41-48. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Syreniusz, S., 1613: Zielnik, herbarzem z ięzyka łacińskiego zowią. To iest opisanie własne imion, kształtu, przyrodzenia, skutków y mocy ziól wszelakich, drzew, krzewów y korzenia..., Kraków.
  40. Tabernaemontanus, J.T. 1731: Neu vollkommen Kräuterbuch, reprint Grünwald 1975.
  41. Unger, R., 2001: A history of Brewing in Holland 900-1900. Brill. Leiden. Přejít k původnímu zdroji...
  42. Van der Veen, M. M., 1984: Sampling for Seeds In: Van Zeist W. et Caspaire W. A. : Plants and Ancient Man. Balkema. Rotterdam. 193-199.
  43. Van Zeist, W., 1991: Economic aspects In: Van Zeist, W., Wasylikowa, K. and Behre, K. (eds) Progress in Old World palaeoethnobotany. Balkema, Rotterdam. 109-130.