Kvasny Prum. 2015; 61(1): 15-20 | DOI: 10.18832/kp2015003

A research of a renaissance malt House in Chanovice (Klatovy District).Peer-reviewed article

Petr KOČÁR, Jan ANDERLE, Jindra HŮRKOVÁ, Romana KOČÁROVÁ
1 Archeologický ústav AV ČR Praha v. v. i. Letenská 4, 118 01 Praha 1
2 Ateliér historické architektury Plzeň
3 Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, p. o. Hostašova 1, 339 01 Klatovy IV
4 Kokořov 2, Žinkovy

The article informs about a research of an early modern malt house in Chanovice chateau (Klatovy district). The malt house was analysed during renovation works in 1996-8. The multi-disciplinary research included a research of written sources, an architectural and historical survey, use of available iconographic sources, an archaeological research, an archaeobotanical analysis of a sample of found carbonised grains and an anthracology of the same sample. The archaeological research and the architectural and historical survey revealed a uniquely and completely preserved malt house originating in the 16th century and destroyed probably in the 19th century. The archaeobotanical analysis of a sample from the surface of a malting floor discovered the prevalence of partly sprouted caryopses of oat (Avena sp.) with an admixture of other field crops (barley, wheat, pea). The weed admixture was formed mainly by winter crops indicators which do not normally grow in oat. On the basis of these results the analysed sample can be interpreted as a residue of oat malt with an admixture of waste after barley and wheat-rye malt refining. The anthracology made it possible to reconstruct the range of firewood used for malt drying (oak prevailed) and the remains of the malt house equipment destroyed by a fire (charcoals of the kiln floor).
(In Czech, English summary only)

Keywords: malt house, early modern period, archaeology, architectural and historical survey, archaeobotany, anthracotomy, history, oat, wheat, rye, arable crop

Received: August 2, 2014; Accepted: December 8, 2014; Published: January 1, 2015 

References

  1. Cymbalak, T., Kočár, P., Matějková, K., Sůvová, Z., 2013: Nález pivovarského sladu v kontextu předlokačního sídelního horizontu v prostoru Spálené ulice na Novém Městě pražském - výsledky mezioborové spolupráce AH 38/2013/2:675-772.
  2. Ebel, M. 1996: Dějiny zámku, in: Anderle, J. - Ebel, M. 1996: Chanovice, zámek, stavebně historický průzkum, elaborát v archivu obce Chanovice.
  3. Foster, L., Kočár, P., Kočárová, R., 2013: Středověký slad z hradu Rabí. Kvasny Prum. 59 (1): 19-26. Go to original source...
  4. Ježek, M., Kočár, P., 2011: Nad počátky Trutnova a jeho pivovarnictví, Archeologické rozhledy: 621-643.
  5. Kočár, P., Kočárová, R., Hůrková, J., Lissek, P., Hartmenová, O., Kostrouch, F., 2006: Botanický příspěvek k archeologii žízně - archeobotanické analýzy sladů z vrcholného středověku až novověku. In: Hašek, V. - Nekuda, R. - Ruttkay, M., (ed.) Ve službách archeologie 7, Brno: 175-182.
  6. Kočár, P., Kočárová, R., 2006: Jenišův Újezd - analýza hromadného nálezu zuhelnatělých rostlinných zbytků ze středověké sladovny. In: Hlavová, J. - M. Sýkora, Archeologické výzkumy v severozápadních Čechách v letech 1998-2002, Most: 115-120.
  7. Kočár, P., Kočárová, R., 2012: Opava - City Center, parcela č. 239/1, Nálezová zpráva o archeobotanické analýze, č. analýzy 38/12, ulož. v archivu NPÚ ÚOP Ostrava.
  8. Kostrouch, F., Kočár, P., Sůvová, Z., 2005: Sušice, čp. 135/II, nám. Svobody. Nálezová zpráva o záchranném archeologickém výzkumu při stavebních úpravách a rozšíření prodejny, archiv ZIP o.p.s., čj. 448/05.
  9. Lissek, P., 2006: Středověká sladovna z Jenišova Újezdu. In: J. Hlavová - M. Sýkora: Archeologické výzkumy v severozápadních Čechách v letech 1998-2002, Most.
  10. Staněk, J., 1984: Blahoslavený sládek, Praha.
  11. Stika, H. P., 2011: Early Iron Age and Late Mediaeval malt finds from Germany attempts at reconstruction of early Celtic brewing and the taste of Celtic beer, Archaeological and Anthropological Sciences, 3 (1): 41-48. Go to original source...
  12. Syreniusz, S., 1613: Zielnik, herbarzem z ięzyka łacińskiego zowią. To iest opisanie własne imion, kształtu, przyrodzenia, skutków y mocy ziół wszelakich, drzew, krzewów y korzenia. Kraków.