Kvasny Prum. 2018; 64(1): 6-9 | DOI: 10.18832/kp201802

3-MCPD Process Contaminant in MaltPeer-reviewed article

Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ
RIBM Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ 614 00 Brno, Czech Republic
VÚPS, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

3-MCPD (3-chloropropane-1,2-diol) is a process contaminant formed during food processing, namely protein hydrolysis. This substance can also occur in a number of foods produced without hydrolysis, e.g. thermally processed cereals (malt, bakery products). Precursors of 3 -MCPD may be endogenous lipids of cereals and chloride ions. 3-MCPD is classified as a possible human carcinogen for which a tolerable daily intake (TDI) of 2 μg/kg of body weight was established. 3-MCPD content was studied in various kinds of malt. Analysis of 3-MCPD content in malt samples was performed by gas chromatography with a mass detector. The limit of detection of 3-MCPD content in the analyzed malt samples was 10 μg.kg-1. The combined standard uncertainty of the method was 13%.

Keywords: 3-MCPD, malt, gas chromatography, mass spectrometry

Received: November 3, 2017; Accepted: December 15, 2017; Published: February 15, 2018 

References

  1. Baer, I., De La Calle, B., Taylor, P., 2010: 3-MCPD in food other than soy sauce or hydrolysed vegetable protein (HVP). Analytical and Bioanalytical Chemistry, 396(1): 443-456. Go to original source...
  2. Basařová, G., Čepička, J., 1985: Sladařství a pivovarnictví. 1. vyd. Praha: SNTL, 256 pp.
  3. Basařová, G., 2010: Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 863 s. ISBN 978-80-7080-734-7
  4. Divinová, V., Doležal, M., Velíšek, J., 2007: Free and Bound 3-Chloropropane-1,2-diol in Coffee Surrogates and Malts. Czech J. Food Sci., 25(1): 39-47. Go to original source...
  5. ES, 2006: Evropská komise: Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
  6. EU, 2014: Evropská komise: Doporučení komise (EU) č. 2014/661ze dne 10. září 2014 o monitorování přítomnosti 2- a 3 monochlorpropan-1,2-diolu (2- a 3-MCPD), 2- a 3-MCDP esterů mastných kyselin a glycidylesterů mastných kyselin v potravinách.
  7. Kocourek, V., Hajšlová, J., 2007: Přehled aktuálních problémů v oblasti chemické bezpečnosti potravin. Praha: Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí. Available also on: http://www.phytosanitary.org/?link=cs/projekty/2007/
  8. Lee, B., Khor, S., 2015: 3-Chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) in Soy Sauce: A Review on the Formation, Reduction, and Detection of This Potential Carcinogen. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 14(1): 48-66. Go to original source...
  9. Patočka, J., Andělová, Š., 2012: Zdravotní rizika chlorpropanolů v potravinách. KONTAKT: Časopis pro ošetřovatelství a sociální vědy ve zdraví a nemoci, 14(2): 185-199. Go to original source...
  10. Velíšek, J., Hajšlová, J., 2009: Chemie potravin. 2. rozš. a přeprac. 3. vyd. OSSIS,Tábor, 2009. 644pp.. ISBN 978-80-86659-16-9.
  11. WHO, 2013: Some chemicals present in industrial and consumer products, food and drinking-water. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, vol. 101. Lyon: IARC Press, 2013. 596pp. ISBN 978-928-3213-246