Kvasny Prum. 2018; 64(2): 58-64 | DOI: 10.18832/kp201812

Determination of Sugars and Saccharides in BeerPeer-reviewed article

Marie JURKOVÁ, Jana OLŠOVSKÁ, Pavel ČEJKA
Research Institute of Brewing and Malting, Plc, Lípová 15, 120 44 Praha 2, Czech Republic
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

The concentration of total saccharides including polyols and sugars belongs to one of the main values of basic nutrition labelling information of food as well as beer. The article informs about the method of these compounds, describes its chemical and analytical principles, validation parameters and clearly explains how the method is applied in the beer analysis.

Keywords: sugars, saccharides, beer, liquid chromatography

Received: January 10, 2018; Accepted: April 15, 2018; Published: April 15, 2018 

References

  1. EBC, 2009a: Metoda EBC 8.7. Fermentable Carbohydrates in Wort by HPLC. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009.
  2. EBC, 2009b: Metoda EBC 9.27. Fermentable Carbohydrates in Beer by HPLC. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009.
  3. EU, 2008: Nařízení Komise (EU) č. 900/2008, kterým se stanoví metody analýzy a jiná technická ustanovení nezbytná k provádění dovozního režimu pro určité zboží vzniklé zpracováním zemědělských produktů.
  4. EU, 2010: Nařízení komise EU č. 117/210, odst. 3, Stanovení obsahu škrobů (dextrinů) podle Nařízení Komise (ES) č. 904/2008 ve znění nařízení komise (EU) č. 118/210.
  5. EU, 2011: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 "O poskytování informací spotřebitelům".
  6. Jurková, M., Čejka, P., Štěrba, K., Olšovská, J., 2014: Determination of total carbohydrate content in beer using its pre-column enzymatic cleavage and HPLC-RI. Food Analytical Methods, 7(8), 1677-1686. Go to original source...
  7. MEBAK, 2013a: Metoda MEBAK 2.7.2 Fermentable carbohydrates. Fritz Jacob (ed)., MEBAK - Wort, Beer, Beer-based Beverages, Freising-Weihenstephan, 2013.
  8. MEBAK, 2013b: Metoda MEBAK 2.7.3 Total Carbohydrates. Fritz Jacob (ed)., MEBAK - Wort, Beer, Beer-based Beverages, Freising-Weihenstephan, 2013.
  9. Phenomenex, 2014: Application Detail (App ID: 5507) http://www.phenomenex.com/Application/Detail/5507