Kvasny Prum. 2018; 64(2): 58-64 | DOI: 10.18832/kp201812

Stanovení cukrů a celkových sacharidů v pivuRecenzovaný článek

Marie JURKOVÁ, Jana OLŠOVSKÁ, Pavel ČEJKA
Research Institute of Brewing and Malting, Plc, Lípová 15, 120 44 Praha 2, Czech Republic
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Koncentrace celkových sacharidů včetně polyolů, a z toho cukrů, patří mezi jeden ze základních údajů nutričního značení potravin a také piva. Článek informuje o metodice stanovení těchto látek, její chemické a analytické podstatě, validačních parametrech a zejména přehledně vysvětluje způsob její aplikace v analýze piva.

Klíčová slova: cukry, sacharidy, pivo, kapalinová chromatografie

Vloženo: 10. leden 2018; Přijato: 15. duben 2018; Zveřejněno: 15. duben 2018 

Reference

  1. EBC, 2009a: Metoda EBC 8.7. Fermentable Carbohydrates in Wort by HPLC. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009.
  2. EBC, 2009b: Metoda EBC 9.27. Fermentable Carbohydrates in Beer by HPLC. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009.
  3. EU, 2008: Nařízení Komise (EU) č. 900/2008, kterým se stanoví metody analýzy a jiná technická ustanovení nezbytná k provádění dovozního režimu pro určité zboží vzniklé zpracováním zemědělských produktů.
  4. EU, 2010: Nařízení komise EU č. 117/210, odst. 3, Stanovení obsahu škrobů (dextrinů) podle Nařízení Komise (ES) č. 904/2008 ve znění nařízení komise (EU) č. 118/210.
  5. EU, 2011: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 "O poskytování informací spotřebitelům".
  6. Jurková, M., Čejka, P., Štěrba, K., Olšovská, J., 2014: Determination of total carbohydrate content in beer using its pre-column enzymatic cleavage and HPLC-RI. Food Analytical Methods, 7(8), 1677-1686. Přejít k původnímu zdroji...
  7. MEBAK, 2013a: Metoda MEBAK 2.7.2 Fermentable carbohydrates. Fritz Jacob (ed)., MEBAK - Wort, Beer, Beer-based Beverages, Freising-Weihenstephan, 2013.
  8. MEBAK, 2013b: Metoda MEBAK 2.7.3 Total Carbohydrates. Fritz Jacob (ed)., MEBAK - Wort, Beer, Beer-based Beverages, Freising-Weihenstephan, 2013.
  9. Phenomenex, 2014: Application Detail (App ID: 5507) http://www.phenomenex.com/Application/Detail/5507