Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 4

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 4

    Výběr kmenů pivovarských kvasinek.Recenzovaný článek

    O. BENDOVÁ, B. PARDONOVÁ

    Kvasny Prum. 1975; 21(4): 75-78 | DOI: 10.18832/kp1975011  

    V první části článku je uveden přehled vlastností, podle nichž lze charakterizovat kmeny pivovarských kvasinek při jejich výběru. Druhá část informuje o výsledku typizace kmenů pivovarských kvasinek ze sbírky VˇUPS na základě laboratorních zkoušek a zkušeností ze zkoušek ve čtvrtprovozním až provozním měřítku.

    Vliv Mn++ a Mg++ na inhibici růstu mléčných baktérií Cd ++.Recenzovaný článek

    J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

    Kvasny Prum. 1975; 21(4): 79-80 | DOI: 10.18832/kp1975012  

    Článek pojednává o toxickém vlivu Cd ++ na mléčné baktérie. Potlačení růstu mléčných baktérií ( 8 kmenů lactobacilů a 7 kmenů pediokoků) Cd ++ záviselo na obsahu Mn ++ . Toxicita Cd ++, která byla v půdě s přídavkem MnSO4  podstatně vyšší pro pediokoky než pro laktobacily, dále vzrostla snížením obsahu Mn ++ v půdě. Například v půdě připravené z prokvašené mladiny a z dalších látek s přídavkem 40 mg/l MnSO4 .4 H2O se minimální inhibiční koncentrace CdCl2 . 2,5 H2O pohybovala pro lactobacily c rozmezí 200-1400 mg/l, pro pediokoky 1,6- 100 mg/l,...


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.