Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 11


Vývoj varního zařízení pro pivovary v ZVÚ Hradec Králové.Recenzovaný článek

V. HORYNA

Kvasny Prum. 1979; 25(11): 233-236 | DOI: 10.18832/kp1979035  

V úvodu článku se uvádí historie výroby pivovarských zařízení ZVÚ, n.p. Hradec Králové. Podstatná část článku je věnována vývoji varního zařízení. Jsou popsány všechny typy varen, které ZVÚ, n.p. vyrábí, tj. klasická, spádová a jednopodlažní varna. Pod název varní zařízení  jsou zahrnuty všechny související soubory potřebné k výrobě mladiny, tj. šrotovna, chlazení mladiny a vodní hospodářství. V závěru je nastíněn vývoj konstrukce a výroby varního zařízení směrem k velkokapacitním jednotkám automaticky řízeným.

Stanovení aktivity α-amylasy a β-amylasy ve sladu.Recenzovaný článek

I. HLAVÁČEK, B. KRÁLOVÁ, J. MOŠTEK

Kvasny Prum. 1979; 25(11): 241-245 | DOI: 10.18832/kp1979036  

Byla studována inhibice aktivity amylasy riboflavinem a chelatonem 3 a hledány podmínky, při níchž je aktivita α-amylasy prakticky zcela inhibována, zatímco aktivita β-amylasy zůstane nedotčena.   Na základě těchto pokusů byla vypracována rychlá a jednoduchá metoda stanovení α- a β-amylásové aktivity v pivovarském sladu. Metoda je založena na inaktivaci α-amylasy roztokem riboflavinu nebo chelatonu 3 ( dvojsodná sůl EDTA ). Navržená metoda je rychlá a přesná a je vhodná pro stanovení aktivity α-amylásy a β-amylasy v pivovarské provozní laboratoři. Popsanou metodou byla sledována α- a β-amylasová aktivita...

Nové znaky při hodnocení sladu.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, M. NENTWICHOVÁ

Kvasny Prum. 1979; 25(11): 246-248 | DOI: 10.18832/kp1979037  

Diskuse navrhovaných úprav metod analytického stanovení extraktu sladu,barvy, viskosity a stupně prokvašení sladiny z hlediska současných požadavků praxe a potřeby unifikovat postupy a zajistit vyhovující reprodukovatelnost výsledků.

Optimalizace výroby krmných kvasnic z etanolu.Recenzovaný článek

F. MADRON, K. EDERER, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1979; 25(11): 249-257 | DOI: 10.18832/kp1979038  

V práci byla studována problematika optimalizace výroby krmných kvasnic z etanolu. Na základě matematického modelování výrobny o kapacitě 25 000 t krmných kvasnic/rok byl studován vliv výtěžnosti procesu na úplné vlastní náklady výroby. Byly též nalezeny optimální hodnoty koncentrace biomasy na jednotlivých místech izolační linky.

Současný stav a koncepce zařízení pro zpracování sladu.Recenzovaný článek

Z. LUKÁŠEK

Kvasny Prum. 1979; 25(11): 257-260 | DOI: 10.18832/kp1979039  

Výrobní program ZVÚ, n. p. Hradec Králové pokrývá v poměrně širikém sortimentu  požadavky na šrotovníky, určené ke zpracování sladu v pivovarech. Ve výrobním programu jsou k dispozici šrotovníky čtyřválcové a šestiválcové , které mohou být kompletovány zařízením na kondicionování sladu. Pro šrotování za mokra jsou vyráběny stroje dvouválcové s možností zpracovávat  i nesladový ječmen.