Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 6


Sladinový filtr 2001 - praktické zkušenosti.Recenzovaný článek

M. MELIS

Kvasny Prum. 1994; 40(6): 165-169 | DOI: 10.18832/kp1994012  

Čtyři roky praktických zkušeností se sladinovým filtrem 2001 potvrzují jeho kvalitu a vynikající schopnosti. V rychlém procesu, který trvá méně než 2 hodiny, vyprodukuje velmi čirou sladinu. Mezi složením sladiny ze scezovací kádě a sladiny získané filtrem 2001 nejsou podstatné rozdíly. Vysoká kvalita sladiny z filtru 2001 je spojena s vysokou výtěžností, malým množstvím vyslazovací vody a nízkým provzdušněním. Získaná kvalita piva před pasterací i po ní se neliší od kvality piva získané pomocí scezovací kádě.

Vplyv imobilizácie na zloženie lipidov vínnych kvasiniek počas etanolového stresu.Recenzovaný článek

J. GREGO, J. ŠAJBIDOR, F. MALÍK, Š KRÁSNY

Kvasny Prum. 1994; 40(6): 169-171 | DOI: 10.18832/kp1994013  

Porovnanie zloženia imobilizovaných a neimobilizovaných buniek kmeňa vínnej kvasinky Saccharomyces cerevisiae6Cvystavených etanolovému stresu nasvedčuje tomu, že celkový dopad etanolového stresu na zloženie mastných kyselín je u imobilizovaných buniek o niečo menší ako u neimobilizovaných. Etanolový stres zvýšil v imobilizovaných a voľných bunkách zastúpenie kyseliny palmitolejovej na úkor kyseliny palmitovej. Charakter zmien zloženia lipidov pri i mobilizácii vedie pravdepodobne k mierne zvýšenej odolnosti na stres. Imobilizované bunky sú odolnejšie aj voči pasívnej fluidizácii membrány etanolom.