Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1958; 4(2): 34-39 | DOI: 10.18832/kp1958005
V článku je popsána metoda, kterou lze stanovit skutečný obsah sacharosy a rafinosy v řepné melase. Pro hydrolýzu se používají enzymatické preparáty, které se vyrábějí na základě jednoduchého postupu z pekařského droždí a pivovarských kvasinek spodního kvašení. Hydrolýza trvá přibližně 16 hodin (přes noc). Rozdíl mezi výsledky paralelních stanovení nesmí překročit 0,3 %. Obsah sacharosy a rafinosy je nezbytný pro výpočet zkvasitelného cukru. Aplikací popsaného postupu získáme přesnější podklady pro stanovení výtěžku ethanolu z různých melas než u dříve používaných metod.
Zveřejněno: 1. únor 1958