Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1958; 4(4): 79-80 | DOI: 10.18832/kp1958010
Sledování zbytkového CO2 v pivu po rozpěnění volným pádem je instruktivní, protože osvětluje pevnost vazby oxidu uhličitého v pivu vůbec. Po rozpěnění za stejných podmínek uniklo z různých druhů piv 45 až 65 % veškerého CO2 , přičemž některá piva se vyznačovala vyšším podílem snadno resorbovatelného CO2, avšak největší měrou se projevil stupeň přesycení. Hodnoty zbytkového CO2 kolísaly jen ve velmi úzkých mezích. Jen piva intensivně ochuzená o bílkoviny jevila sklon k snazšímu uvolňování CO2.
Zveřejněno: 1. duben 1958