Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1958; 4(4): 83-85 | DOI: 10.18832/kp1958012
Článok porovnáva dve alternatívy prítokového výrobného spôsobu droždia, a to v spotrebe vzduchu a melasy na produkciu droždia pri výrobe droždia "bez liehu" a s liehom. Presun ve výťažkových pomeroch smerom k liehu zaručuje finančný zisk vo vyššej hodnote výrobkov, zvýšenie výroby liehu v nezmenenom kvasnom priestore pri zachování kapacity výroby droždia a znamená zníženie spotreby melasy na výrobu 1 t droždia. Konečne uplatnenie výroby droždia s liehom znižuje i mzdové náklady na jednotku sur. liehu, pretože pracnosť obsluhy nie je úmerná zvýšenej výrobe surového liehu droždiarenského.
Zveřejněno: 1. duben 1958