Kvasny Prum. 1958; 4(8): 169-174 | DOI: 10.18832/kp1958019

Tvorba a pohyb cukrů při výrobě piva.Recenzovaný článek

J. DYR, J. MOŠTEK

1. Opakovanou sestupnou papírovou chromatografií za paralelního použití dvou detekčních činidel byla rozdělena a detekčně zachycena široká oblast glycidických složek rmutů, mladiny a piva. Již ve vystírce byly zřetelně zachyceny všechny hlavní cukry sladiny a další blíže neurčené cukry nad maltosou (X4 a X5) a maltotriosou (X7). Nad glukosou byl zachycen ještě jeden blíže neznámý cukr (X2), pravděpodobně galaktosa. Ve sladině byly nad maltotetraosou zachyceny další tři vyšší oligosacharidy, pravděpodobně maltopentaosa (X8), maltohexaosa (X9) a maltoheptaosa (X10). Sacharosy, na rozdíl od jiných hlavních cukrů, během rmutování ubývalo. Pentosy byly zachyceny již ve vystírce a během rmutování se zřetelně neměnily. Rozdíly v kvantitativním zastoupení cukrů sladiny závisely na použitém sladu a intenzitě vyhřívání rmutu. 2. Během hlavního kvašení byla nejdříve zinvertována sacharosa, pak byla zkvašována glukosa, fruktosa, maltosa a maltotriosa. Obsah pentos se v podstatě nezměnil. Ani při vysoké teplotě ke konci hlavního kvašení nevymizely úplně hexosy a maltosa. Byla patrná diferenciace vyšších oligosacharidů ve prospěch maltotetraosy. Po zkvašení podstatné části maltotriosy byl těsně pod ní parný ještě jeden oligosacharid (X6). Jako zplodina kvašení byl zachycen glycerol. 3.  Při dokvašování u várky č. 311 došlo ke znatelným proporcionálním změnám vyšších oligosacharidů ve prospěch maltosy a maltotriosy, zejména na úkor maltotetraosy. Tím byl obsah maltosy a maltotriosy ve vystavovaném pivě vyšší než u hluboko prokvašeného zeleného piva. Všechny složky glycidické části extraktu mladiny (kromě sacharosy) byly v dobře patrných stopách nalezeny ve všech pivech analyzovaných várek i v jiných dlouho dokvašovaných ležácích. Tím bylo zároveň dokázáno, že všechny hlavní typy našich pivovarských kvasinek nevyužijí určitou malou část snadno zkvasitelných cukrů.

Klíčová slova: pivo, výroba, cukr

Zveřejněno: 1. srpen 1958