Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1958; 4(10): 232-235 | DOI: 10.18832/kp1958030
Bramborová hlízová voda je vhodným živným mediem při zkvašování melasy, jakož i odpadních škrobů. Dusíkaté organické sloučeniny i minerální látky obsažené v hlízové vodě urychlují kvašení u melasových zápar a pomáhají hlubšímu prokvašení zápar škrobnatých. Tohoto poznatku lze využít při kombinované výrobě škrobárensko-lihovarnické, kde dosavadní slabé zápary by bylo možno obohatit buď cukrem v melase nebo odpadním škrobem v koncentrované formě, škrobem kalovým, popřípadě jádrovým škrobem pšeničným. Touto další kombinací by se podstatně zlepšila tepelná ekonomika kombinované výroby, neboť místo lihovosti zralých zápar 3-4 % obj. by bylo možno dosáhnout obsahu lihu v zápaře před destilací 6-8 % obj. a to rovněž při dvoudenním kvašení.
Zveřejněno: 1. říjen 1958