Kvasny Prum. 1958; 4(10): 232-235 | DOI: 10.18832/kp1958030

Hlízová voda brambor jako živina při kvasných pochodech.Recenzovaný článek

B. MÍČA, V. CHMELAŘ, J. MALCHER

Bramborová hlízová voda je vhodným živným mediem při zkvašování melasy, jakož i odpadních škrobů. Dusíkaté organické sloučeniny i minerální látky obsažené v hlízové vodě urychlují kvašení u melasových zápar a pomáhají hlubšímu prokvašení zápar škrobnatých. Tohoto poznatku lze využít při kombinované výrobě škrobárensko-lihovarnické, kde dosavadní slabé zápary by bylo možno obohatit buď cukrem v melase nebo odpadním škrobem v koncentrované formě, škrobem kalovým, popřípadě jádrovým škrobem pšeničným. Touto další kombinací by se podstatně zlepšila tepelná ekonomika kombinované výroby, neboť místo lihovosti zralých zápar 3-4 % obj. by bylo možno dosáhnout obsahu lihu v zápaře před destilací 6-8 % obj. a to rovněž při dvoudenním kvašení.

Klíčová slova: brambory, živina, kvašení

Zveřejněno: 1. říjen 1958