Kvasny Prum. 1958; 4(12): 268-270 | DOI: 10.18832/kp1958033

K otázce ztrát a závad lihového kvašení melasy zaviněných kontaminací.Recenzovaný článek

J. BARTA, O. ŽVÁČEK

Kontaminující bakterie melasových lihových zápar náleží k rodu Lactobacillus a způsobují ztráty a závady v provozu lihovaru. Ztráty, jejichž ukazatelem je vzestup acidity udávané v ml 1,0 N-NaOH na 100 ml zápary, nutno vyjadřovat podle biochemiemi mléčných bakterií. Není správné počítat ztráty na kyselinu octovou vzniklou z ethylalkoholu. Přesnější je počítat na kyselinu mléčnou, octovou a oxid uhličitý nebo samostatnou kyselinu mléčnou. Kontaminující bakterie zaviňují závady v technologickém postupu, neboť jsou příčinou aglutinace a zhoršují fysiologický stav kvasinek, které rychleji odumírají. Při zvýšené infekci lze předpokládat zvýšenou korozi používaného materiálu kvasných kádí potrubí, destilačního zařízení a odparky.

Klíčová slova: melasa, kvašení, kontaminace, líh

Zveřejněno: 1. prosinec 1958