Kvasny Prum. 1959; 5(1): 15-18 | DOI: 10.18832/kp1959003

Lahvová zralost vín odrůdy Rýzlink rýnský.Recenzovaný článek

J. BLAHA

Doplňkem ke snahám o uplatnění speciálních agrotechnických metod pro jednotlivé odrůdy révy je třeba tato vína zpracovat a uchovávat podle odrůdových požadavků. Byl zjišťován vliv odrůdových charakterů na schopnost dosažení lahvové zralosti vín a doby jeho uchovatelnosti v lahvích, bez nepříznivého účinku na jakost, a to u Rýzlinku rýnského ve 4 ročnících. Podle analytických a degustačních nálezů bylo zjištěno, že v podmínkách našeho vinařství může být s příznivým výsledkem víno Rýzlinku rýnského lahvováno až po 8 až 10měsíčním uložení v sudech a po dvojím stočení. Maximální uchovatelnost tohoto vína po nalahvování je 4 až 8 roků, podle charakteru ročníku a hlavně podle obsahu extraktivních látek, aniž by vznikla nepříznivá lahvová stařina, jež u spotřebitelů není v oblibě.

Klíčová slova: víno, Rýnský ryzlink, láhev, dozrávání

Zveřejněno: 1. leden 1959