Kvasny Prum. 1959; 5(3): 67-71 | DOI: 10.18832/kp1959007

Několik provozních problémů z výroby kyseliny mléčné vyšší jakosti.Recenzovaný článek

K. POCHOBRADSKÝ

Z mnohých technologických problémů, vyskytujících se při výrobě jakostní potravinářské kyseliny mléčné, byla sledována vhodnost komlexometrického způsobu kontroly průběhu kvašení a výtěžnosti v krystalizaci, byla zavedena epurace zkvašených zápar a ověřována možnost užití rotačních vakuových filtrů k odstranění některých manipulačně náročných operací ve výrobě. Melasou se do výroby kyseliny mléčné zanášejí některé smyslově výrazné látky, jejichž odstranění vyžaduje krystalizaci a hlubokou afinaci, popř jiné afinanční procesy, čímž se význam melasy pro výrobu jakostní kyseliny mléčné podstatně snižuje. Komplexometrický způsob kontroly kvašení se provozně osvědčil a k posouzení průběhu kvašení je dostačující. Epurace zkvašených zápar usnadňuje jejich filtrovatelnost a tím ovlivňuje příznivě jakost konečného výrobku. Bilance v krystalizaci mléčnanu vápenatého, prováděné komplexometricky, potvrdily, že odůvodněný požadavek, vyřadit tuto operaci z výrobního cyklu při současném použití kvalitnější výchozí suroviny. Rotační vakuové filtry se osvědčily při filtraci jurovaných zápar, avšak pro malý afinační efekt nelze je doporučit k filtraci mléčnanu vápenatého. Pro tuto operaci zůstává použitelnou odstředivka, nepředstavuje však zcela vyhovující řešení.

Klíčová slova: mléčná kyselina, výroba, komplexometrická metoda

Zveřejněno: 1. březen 1959