Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1959; 5(3): 67-71 | DOI: 10.18832/kp1959007
Z mnohých technologických problémů, vyskytujících se při výrobě jakostní potravinářské kyseliny mléčné, byla sledována vhodnost komlexometrického způsobu kontroly průběhu kvašení a výtěžnosti v krystalizaci, byla zavedena epurace zkvašených zápar a ověřována možnost užití rotačních vakuových filtrů k odstranění některých manipulačně náročných operací ve výrobě. Melasou se do výroby kyseliny mléčné zanášejí některé smyslově výrazné látky, jejichž odstranění vyžaduje krystalizaci a hlubokou afinaci, popř jiné afinanční procesy, čímž se význam melasy pro výrobu jakostní kyseliny mléčné podstatně snižuje. Komplexometrický způsob kontroly kvašení se provozně osvědčil a k posouzení průběhu kvašení je dostačující. Epurace zkvašených zápar usnadňuje jejich filtrovatelnost a tím ovlivňuje příznivě jakost konečného výrobku. Bilance v krystalizaci mléčnanu vápenatého, prováděné komplexometricky, potvrdily, že odůvodněný požadavek, vyřadit tuto operaci z výrobního cyklu při současném použití kvalitnější výchozí suroviny. Rotační vakuové filtry se osvědčily při filtraci jurovaných zápar, avšak pro malý afinační efekt nelze je doporučit k filtraci mléčnanu vápenatého. Pro tuto operaci zůstává použitelnou odstředivka, nepředstavuje však zcela vyhovující řešení.
Zveřejněno: 1. březen 1959