Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1959; 5(4): 81-86 | DOI: 10.18832/kp1959008
V článku je uveden stručný přehled historie giberelinových látek a výsledků o použití giberelinu A ve sladařském a pivovarském průmyslu. Pro urychlení klíčení ječmene byla autory článku zjištěna jako nejvhodnější koncentrace 0,2 µg giberelinu A na1 kgječmene. Účinek giberelinu se zvýší, použije-li se ve směsi s glukózou (0,01 mg/% GA + 0,01% glukózy). Roztok byl aplikován na normálně vymočený ječmen ve stadiu pukavky jako postřik, a to20 lroztoku na 100 q ječmene. Samotné glukózy bylo použito ve formě 0,01% roztoku stejným způsobem (0,2 mg glukózy na1 kgječmene). Konají se zkoušky účinku GA ve směsi s auxinem a 1-tryptofánem. Účinek GA na kvasnice v rozmezí koncentrací 10 mg až 0,01 µg/100 ml sladiny se neprojevil ve stupni prokvašení ani v morfologickém či fyziologickém stavu kvasnic. Pohyb cukru při kvašení zůstal za uvedených koncentrací nezměněn. Bude sledován vliv giberelinu A na obsah aminokyselin, tříslovin a na složení bílkovin. Sleduje se účinek sladů, vyrobených postřikem GA při normálním a kontinuálním kvašení.
Zveřejněno: 1. duben 1959