Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 137-139 | DOI: 10.18832/kp1959015
Pivovarské kvasnice jsou cennou surovinou pro výrobu sušených kvasnic - krmných i živných. Jejich sběru však nevěnuje vždy dostatečná péče a někdy se s nimi nakládá jako s bezcenným odpadem. Často se tak děje pro potíže, které vznikají při skladování a dopravě. Dočasné zakonzervování kvasnic při sběru kyselinou mravenčí zabrání bakteriálnímu rozkladu, umožní jejich shromažďování a skladování i za obyčejné teploty. Kvasnice s přídavkem kyseliny mravenčí není třeba pro dopravu lisovat, protože tím, že bylo zabráněno jejich kynutí, dají se bezpečně dopravovat v uzavřených nádobách. Při sušení vytěká prakticky veškerá kyselina mravenčí s vodou. Konzervované kvasnice skladované třeba i delší dobu, dají po odsušení výrobek stejně hodnotný jako kvasnice čerstvé. Konzervování umožnilo splnit plán výroby sušených kvasnic krmných na 130%.
Zveřejněno: 1. červen 1959