Kvasny Prum. 1959; 5(8): 189-192 | DOI: 10.18832/kp1959025

Průkaz volných aminokyselin v technické a rafinované kyselině mléčné.Recenzovaný článek

J. DYR, V. KRUMPHANZL

1. Byla vypracována nová metoda  na isolaci aminokyselin, přítomných v různých druzích kyseliny mléčné. 2. Chromatograficky byly prokázány tyto aminokyseliny: V technické kyselině mléčné ze závodu A - kyselina aspartová, glycin, kyselina glutamová, alanin, tyrosin, kyselina γ-aminomáselná, valin, fenylalanin, leucin. Tři skvrny na chromatogramech nebyly identifikovány. Jde pravděpodobně o lysin, threonin a konečně látku, projevující po detekci žlutou skvrnu. V potravinářské kyselině mléčné ze závodu B- glycin, kyselina glutamová, alanin, kyselina γ-aminomáselná, leucin. Dvě skvrny neidentifikovány. V jednom případě jde opět o žlutou skvrnu. V potravinářské kyselině mléčné ze závodu C - kyselina aspartová, kyselina glutamová, alanin, kyselina γ-aminomáselná. V potravinářské kyselině mléčné, získané extrakcí technické kyseliny ze závodu A ethylacetátem - kyselina aspartová, glycin, kyselina glutamová, alanin, kyselina γ-aminomáselná, leucin. Dvě skvrny neidentifikovány, v jednom případě jde rovněž o žlutou skvrnu. 3. Zastoupení jednotlivých aminokyselin v potravinářské kyselině mléčné, extrahované ethyletherem( vzorek ze závodu B) a ethylacetátem, je až na kyselinu aspartovou stejné. Podle intensity lze usuzovat, že i z hlediska kvantitativního je jejich obsah přibližně stejný. Ve vzorcích je nejvíce kyseliny glutamové a alaninu. Ostatní aminokyseliny jsou ve stopách. 4. V potravinářské kyselině mléčné, vyrobené rekrystalizačním způsobem ( kyselina ze závodu C), nebyla prokázána přítomnost glycinu a leucinu. Podle intenzity skvrn se dá usuzovat na větší procento alaninu něž u kyseliny, rafinované extrakcí organickými rozpouštědly.

Klíčová slova: mléčná kyselina, aminokyseliny, stanovení

Zveřejněno: 1. srpen 1959