Kvasny Prum. 1970; 16(7-8): 145-148 | DOI: 10.18832/kp1970012

Průzkum vlivu biologických stabilizátorů na zvýšení trvanlivosti konzumních piv.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN, J. ŠTICHAUER, J. ŠTORKOVÁ, J. HODAŇ

Provedené zkoušky s biologickými stabilizátory jednoznačně prokázaly, že touto cestou lze reálně zvýšit biologickou stabilitu piva. Jako nejvýhodnější z hlediska prodloužení biologické stability piva se ukázalo použití preparátu GA/8 belgické firmy Sopura v koncentraci 15 ppm. Při aplikaci GA/8 v uvedené koncentraci se dosáhlo u 10°piva asi 12 denního zvýšení trvanlivosti při 20°C, přičemž negativní důsledky aplikace tohoto preparátu nepřesáhly únosnou hranici. V souhlase s nejvyšším efektem při prodlužování trvanlivosti vykázal tento preparát při speciálních testech i nejširší spektrum působnosti na technologicky škodlivé mikroorganismy. Ve prospěch preparátu GA/8 hovoří i nízká toxicita zjištěná Loncinem. Použití preparátu GA/8 se konečně zdá únosné i z ekonomického hlediska. Při dávce 15 ppm by náklady na vlastní preparát dosáhly přibližně 1,25 Kčs/hl piva. Preparát WS-7 firmy Wallerstein má naproti tomu podle provedených zkoušek nižší efekt v prodloužení biologické stability piva a vykazuje řadu vedlejších negativních vlivů. Jde především o snížení tvorby a stability pěny a o snížení koloidní stability piva. Z těchto důvodů nelze proto podle provedených zkoušek preparát WS-7 považovat za vhodný pro naše podmínky.

Klíčová slova: pivo, trvanlivost, zákal koloidní, sedlinka koloidní,

Zveřejněno: 1. červenec 1970