Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1970; 16(7-8): 167-169 | DOI: 10.18832/kp1970015
Na 13 vzorcích egalizovaného moštu Burgundského bílého se sledovalo působení aktivního uhlí a bentonitu na kvašení, resp. na kvalitu budoucího vína. Nejlepší výsledky byly dosaženy kvašením jen čistého, dokonale odkaleného moštu. V porovnání s neodkaleným moštem (kontrolou) nastalo velmi výrazné zlepšení bukétu a chutí vína. Přijatelné a praxi doručitelné výsledky byly získány, také když se k odkalenému moštu přidalo 150g bentonitu na 1 hl. Pro naši vinařskou praxi je nevhodné používat u moštů získaných ze silně nahnilých hroznů aktivní uhlí, protože pouhou sedimentací se z vína úplně neodstraní a jeho zbytek rušivě působí na barvu vína. Rovněž nepříznivě ovlivňuje jeho buket. O jeho používání by se dalo uvažovat, až budou ve vinařské technologii zavedeny výkonné odstředivky. Dále bylo prokázáno, že dávky bentonitu nad 150 gramů/hl jsou méně vhodné, protože ochuzují víno o bukét a snižují barvu.
Zveřejněno: 1. červenec 1970