Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1973; 19(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1973001
Vliv dusíkatých látek na jednotlivá analytická kriteria ječmene a sladu je značný. Obsah bílkovin má vliv na strukturu ječného zrna, zvyšuje tvrdost a ztěžuje příjem vody. Obsah škrobu a tříslovin klesá se zvýšeným obsahem dusíkatých látek. Zhoršená jakost ječmene nepříznivě ovlivňuje technologii sladování a tím i konečnou kvalitu sladu. Kromě diastatické mohutnosti a stupně prokvašení se jeví všechny kvalitativní znaky zhoršené. Největší pokles je zaznamenán u hodnot sledujících křehkost a enzymové pochody. Obsah dusíkatých látek v ječmenu je prvořadou otázkou, kterou musí šlechtitelé a pěstitelé co nejrychleji řešit.
Zveřejněno: 1. leden 1973