Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1973; 19(3): 61-63 | DOI: 10.18832/kp1973004
Na dvou modrých odrůdách byla vyzkoušena výroba vína v atmosféře kysličníku uhličitého. Bylo zjištěno, že touto metodou lze vyrobit velmi pěkné, harmonické a dostatečně barevné víno, příjemné vůně a chuti. Nevýhodou popisované metody je příliš zdlouhavá výroba a nižší úlisnost. Tento nedostatek lze alespoň částečně vyřešit vhodným lisem. Kladem zkoušené metody je nízké síření vína a odstranění potíží spojených s ponořováním matolinového klobouku nebo vyvíjením tepla. Zatím bylo pouze bezpečně dokázáno, že lze vyrobit kvalitní červené víno bez odzrnění a obvyklého nakvašování nebo zahřívání.
Zveřejněno: 1. březen 1973