Kvasny Prum. 1973; 19(3): 61-63 | DOI: 10.18832/kp1973004

Výroba červených vín v atmosféře kysličníku uhličitéto.Recenzovaný článek

V. ŠVEJCAR, J. ADÁMEK

Na dvou modrých odrůdách byla vyzkoušena výroba vína v atmosféře kysličníku uhličitého. Bylo zjištěno, že touto metodou lze vyrobit velmi pěkné, harmonické a dostatečně barevné víno, příjemné vůně a chuti. Nevýhodou popisované metody je příliš zdlouhavá výroba a nižší úlisnost. Tento nedostatek lze alespoň částečně vyřešit vhodným lisem. Kladem zkoušené metody je nízké síření vína a odstranění potíží spojených s ponořováním matolinového klobouku nebo vyvíjením tepla. Zatím bylo pouze bezpečně dokázáno, že lze vyrobit kvalitní červené víno bez odzrnění a obvyklého nakvašování nebo zahřívání.

Klíčová slova: červené víno, výroba, oxid uhličitý, atmosféra

Zveřejněno: 1. březen 1973