Kvasny Prum. 1973; 19(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1973008

Vliv teploty máčecí vody na hodnoty analytických kriterií sladu.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ, M. NENTWICHOVÁ, M. TRKAN

Byl zkoušen vliv teploty máčecí vody na kvalitu sladu. Jednotlivé ječmeny byly při stejném technologickém postupu klíčení a hvozdění máčeny při 8, 12,16 a20°C. Vliv teploty vody se zřetelně projevil u speciálních analytických kriterií, jejichž hodnoty byly sníženy. Nejmarkatnější rozdíl byl zaznamenán u RE při20 a45°C,kde při každém zvýšení teploty máčecí vody hodnoty pravidelně klesaly. Nejmenší rozdíly byly mezi teplotou8 a12°C; toto teplotní rozmezí je tedy nejvhodnější pro systém máčení.

Klíčová slova: slad, analytická kritéria, máčecí voda

Zveřejněno: 1. červen 1973