Kvasny Prum. 1973; 19(6): 124-127 | DOI: 10.18832/kp1973009

Přehled hlavních způsobů výpočtu dávek chmele a chmelového extraktu při racionálním chmelovaru.Recenzovaný článek

V. ČERNOHORSKÝ

V krátkém přehledu jsou shrnuty matematické formy vyjádření velikosti dávek chmele a chmelového extraktu při výrobě piva. Jednotlivé vztahy jsou odvozeny na podkladě analytického zjištění skladby hořkých látek, přičemž je přihlédnuto k jejich vlivu na tvorbu organoleptické hořkosti. Rovněž je brán v úvahu stupeň využitelnosti hořkých látek v praxi. Z přehledu je patrný časový vývoj názorů na nejvhodnější způsob dávkování chmele a chmelového extraktu.

Klíčová slova: chmel, chmelový extrakt, chmelovar, dávkování

Zveřejněno: 1. červen 1973