Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1973; 19(8): 171-173 | DOI: 10.18832/kp1973015
Popisuje se výskyt kvasničné kontaminace lahvového piva. Infikované pivo mělo nízkou (3 až 5 dní) trvanlivost a obsahovalo typické shluky kvasničných buněk. Z e shluků byl izolován kmen kvasinek, který kazil pivo stejným způsobem. Charakteristickým znakem izolovaného kmene je schopnost shlukovat se v pivě do kousků, vzhledem podobných žvýkací gumě. Studiem izolovaného kmene se zjistilo, že náleží k rodu Saccharomysec. Pravděpodobně jde o silně dokulující kmen Sacch, cerevisce. Mezi 20 různými kmeny Saccharamyces sp. Se však nepodařilo nalézt kmen stejných vlastností. Charakteristické shluky kvasnic vznikají teprve kultivací kvasinek v pivě a neobjevují se u buněk z konce růstové fáze v mladině. Kvasničné buňky jsou pravděpodobně v shlucích vzájemně vázány vodíkovými můstky.
Zveřejněno: 1. srpen 1973