Kvasny Prum. 1973; 19(8): 171-173 | DOI: 10.18832/kp1973015

Výskyt silně flokulující kontaminace v lahvovém pivě.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Popisuje se výskyt kvasničné kontaminace lahvového piva. Infikované pivo mělo nízkou (3 až 5 dní) trvanlivost a obsahovalo typické shluky kvasničných buněk. Z e shluků byl izolován kmen kvasinek, který kazil pivo stejným způsobem. Charakteristickým znakem izolovaného kmene je schopnost shlukovat se v pivě do kousků, vzhledem podobných žvýkací gumě. Studiem izolovaného kmene se zjistilo, že náleží k rodu Saccharomysec. Pravděpodobně jde o silně dokulující kmen Sacch, cerevisce. Mezi 20 různými kmeny Saccharamyces sp. Se však nepodařilo nalézt kmen stejných vlastností. Charakteristické shluky kvasnic vznikají teprve kultivací kvasinek v pivě a neobjevují se u buněk z konce růstové fáze v mladině. Kvasničné buňky jsou pravděpodobně v shlucích vzájemně vázány vodíkovými můstky.

Klíčová slova: lahvové pivo, kontaminace

Zveřejněno: 1. srpen 1973