Kvasny Prum. 1973; 19(9): 194-196 | DOI: 10.18832/kp1973017

Filtračně stabilizační úpravy piva se speciální aplikací širokoporézního silikagelu.Recenzovaný článek

J. HUMMEL, J. ŠAVEL

Práce dokazuje použitelnost tuzemského silikagelu, upraveného v Keramických závodech n.p. vývojová základna Michalovce, pro stabilizační filtraci piva. Tento materiál je v praxi použitelný a má zcela přijatelné vlastnosti nejen filtrační, ale i stabilizační. Sledoval se účinek speciálního postupu úpravy piva užitím vodné homogenní suspenze proteolytického enzymu a silikagelu, dávkované při filtraci křemelinou. Filtrační vrstva upravená těmito prostředky se potom použila k stabilizační filtraci, při které se dávkovala pouze směs křemelin. Tato úprava byla vysoce účinná. Uvedený způsob umožnil využít proteolytický enzym a současně i silikagel  co nejdokonaleji. Při aplikaci  této filtrační úpravy na  předběžně stabilizované pivo ( v počáteční fázi výroby piva) byl získán výrobek s vysokou koloidní a chuťovou stálostí.

Klíčová slova: pivo, stabilizace, silikagel, filtrace

Zveřejněno: 1. září 1973