Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1974; 20(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1974019
Autor uvádí výsledky pokusů s čiřením bentonitem při výrobě šumivých vín. Přídavek bentonitu stabilizuje šumivé víno proti bílkovinným zákalům, ale zároveň může snížit pěnivost vína. Nejlépe je přidávat bentonit přímo do moštu před kvašením. Při čiření základních vín určených pro výrobu šumivých vín doporučuje autor přidávat bentonit společně s ferokyanidem draselným. Do tirážní směsi přidává v tomto případě již jen 1 až2 gbentonitu na100 lvína k zajištění dokonalé čistoty vína a k zlepšení struktury kalů (lepší roztřásání kalů v lahvích, rychlejší setřásání kalů). Strukturu kalů zlepšuje i přídavek0,5 gkřemeliny na100 lvína přidávaný společně s bentonitem. Při čiření hotového sestavu bentonitem (jen v nutných případech) doporučuje maximální dávky 20 až 30g/100 l vína. Způsob čiření i výši dávek bentonitu je však nutno podle autora zkoušet případ od případu, neboť nelze čiření provádět stereotypně.
Zveřejněno: 1. červen 1974