Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1974; 20(7): 149-153 | DOI: 10.18832/kp1974020
Sledovala se závislost mezi množstvím kvasničné kontaminace a trvanlivosti 135 vzorků lahvového piva z provozních stáček 12 pivovarů. V pivu po stočení se stanovil celkový počet kvasinek, cizí kvasinky na půdě s krystalovou violetí, na půdě s kyselinou jódoctovou a schopnost těchto kvasinek pomnožovat se v pivu. Metoda s kyselinou jódoctovou poskytuje všeobecně vyšší hodnoty obsahu cizích kvasinek proti metodě s krystalovou violetí. Obě metody postihují také kvasinky rychle kazící pivo, i když v sledovaném souboru se tato kontaminace vyskytla jen u malého počtu vzorků. Mezi log počtu kvasničných buněk v pivu po stočení a jeho trvanlivostí je lineární vztah.
Zveřejněno: 1. červenec 1974