Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1975; 21(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1975001
Možnosti intenzifikace klasického varního procesu jsou omezeny tím, že každé jeho zkrácení zpravidla snižuje varní výtěžek. Bez negativního vlivu na varní výtěžek je pouze intenzifikace aplikací šrotování se separací pluch, vlhčení sladu před šrotováním a šrotování za mokra. Naproti tomu varní výtěžek zřetelně snižuje zkrácené rmutování, zkrácení scezování rychlejším průtokem vyslazovací vody vrstvou mláta a snižování odparu při chmelovaru, zejména nahrazení chmelovaru jiným zásahem postrádajícím odpar. Optimální časový průběh varního procesu je třeba odvodit z celkového ekonomického posouzení. Spolehlivost varního výtěžku vypočteného z výsledku jedné várky je <span style="text-decoration: underline;">+ 14%o za optimálních podmínek klasické výroby. Lze ji zvýšit pouze výpočtem z průměrných výsledků většího počtu várek.
Zveřejněno: 1. leden 1975