Kvasny Prum. 1976; 22(3): 56-58 | DOI: 10.18832/kp1976010

Vztah polyfenolů k důležitým analytickým kritériím sladu.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ

V posledních letech se mnoho výzkumných skupin zabývalo studiem polyfenolů. Různé odrůdy ječmene vykazují odlišné množství těchto látek, ale přesto jejich obsah nelze považovat za výhradně odrůdovou vlastnost, protože je ovlivněn mnoha faktory (půdní, klimatické, pěstební). Množství polyfenolů ve sladech lze ovlivnit způsobem sladování. Analytické stanovení polyfenolů není snadné a proto zákalová skupina EBC vybrala z četných navržených způsobů metodu, která byla jednoduchá a reprodukovatelná. Byla přijata a dále ještě upřesněna metoda podle Jerumanise a De Clercka.

Klíčová slova: slad, polyfenoly, analytická kritéria

Zveřejněno: 1. březen 1976