Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(3): 63-67 | DOI: 10.18832/kp1976012
V úvodní části je z obecných hledisek pojednáno o určování arómatu nápojů, které je v úzkém vztahu k chuti a má vliv na senzorické hodnocení nápojů, a jsou specifikovány předpoklady pro hodnocení arómatu plynovou chromatografií. K vlastnímu výzkumu autoři používali plynový chromatogram Fractovap mod. G I (Carlo Erba, Milano) s plamenným ionizačním detektorem. Vymrazená směs složek arómatu se analyzovala na kapilární koloně s polyetylénglykolem 400 jako kapalnou fází. Pracovní postup je popsán. Závěrem jsou diskutovány výsledky zachycené na arómagramech nápojů Kofola, Vinea, Chito, Coca-cola a Pepsi-cola. Vypracovaný postup izolace a chromatografického hodnocení umožňuje kvalitativní a kvantitativní analýzu složek arómatu nealkoholických nápojů.
Zveřejněno: 1. březen 1976