Kvasny Prum. 1976; 22(3): 63-67 | DOI: 10.18832/kp1976012

Charakterizácia arómy nealkoholických nápojov kapilárnou plynovou chromatografiou.Recenzovaný článek

J. FARKAŠ, J. HRIVŇÁK

V úvodní části je z obecných hledisek pojednáno o určování arómatu nápojů, které je v úzkém vztahu k chuti a má vliv na senzorické hodnocení nápojů, a jsou specifikovány předpoklady pro hodnocení arómatu plynovou chromatografií. K vlastnímu výzkumu autoři používali plynový chromatogram Fractovap mod. G I (Carlo Erba, Milano) s plamenným ionizačním detektorem. Vymrazená směs složek arómatu se analyzovala na kapilární koloně s polyetylénglykolem 400 jako kapalnou fází. Pracovní postup je popsán. Závěrem jsou diskutovány výsledky zachycené na arómagramech nápojů Kofola, Vinea, Chito, Coca-cola a Pepsi-cola. Vypracovaný postup izolace a chromatografického hodnocení umožňuje kvalitativní a kvantitativní analýzu složek arómatu nealkoholických nápojů.

Klíčová slova: nealkoholické nápoje, aroma, plynová chromatografie

Zveřejněno: 1. březen 1976