Kvasny Prum. 1976; 22(4): 73-76 | DOI: 10.18832/kp1976013

Vztah polyfenolů k důležitým analytickým kritériím sladu.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ

V experimentální části se sledoval vliv obsahu bílkovin, rozluštění, pěstebního místa a odrůdy na obsah polyfenolů a tanoidů. Závislost tanoidů na bílkovinách v ječmenu byla vypočtena pořadovou korelací. Byly zjištěny vysoce průkazné korelační koeficienty pro několik ročníků. Obsah polyfenolů je rovněž závislý na bílkovinách. Během rozlušťování postupuje uvolňování tanoidů ve shodě s ostatními analytickými kritérii, především s Kolbachovým číslem a RE45°C. Obsah polyfenolů při máčení klesá, avšak při klíčení se jejich podíl zvyšuje. Konečná hodnota je proti ječmenu nižší. Vliv odrůdy a pěstebního místa na polyfenoly a tanoidy je zkreslen agrotechnikou, tím tedy obsahem bílkovin, rozluštěním a ročníkem. Našimi pokusy byly získány základní údaje o polyfenolových látkách a jejich vztazích k některým kritériím jakosti, čímž se rozšířily charakteristiky našich odrůd.

Klíčová slova: slad, analytická kritéria, polyfenoly

Zveřejněno: 1. duben 1976