Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(4): 73-76 | DOI: 10.18832/kp1976013
V experimentální části se sledoval vliv obsahu bílkovin, rozluštění, pěstebního místa a odrůdy na obsah polyfenolů a tanoidů. Závislost tanoidů na bílkovinách v ječmenu byla vypočtena pořadovou korelací. Byly zjištěny vysoce průkazné korelační koeficienty pro několik ročníků. Obsah polyfenolů je rovněž závislý na bílkovinách. Během rozlušťování postupuje uvolňování tanoidů ve shodě s ostatními analytickými kritérii, především s Kolbachovým číslem a RE45°C. Obsah polyfenolů při máčení klesá, avšak při klíčení se jejich podíl zvyšuje. Konečná hodnota je proti ječmenu nižší. Vliv odrůdy a pěstebního místa na polyfenoly a tanoidy je zkreslen agrotechnikou, tím tedy obsahem bílkovin, rozluštěním a ročníkem. Našimi pokusy byly získány základní údaje o polyfenolových látkách a jejich vztazích k některým kritériím jakosti, čímž se rozšířily charakteristiky našich odrůd.
Zveřejněno: 1. duben 1976