Kvasny Prum. 1976; 22(4): 80-81 | DOI: 10.18832/kp1976014

Vliv agrotechniky na kvalitu sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

M. HLAVINKOVÁ

Výsledky agrotechnických pokusů dokazují, že vyšší dávky dusíku způsobují negativní změny vlastností ječmene a vyrobeného sladu. Na výnos zrna mají značný vliv podmínky a průběh počasí v jednotlivých ročnících. Zvýšené dávky dusíku nejsou vždy efektivní, naopak, ve sklizni 1972 nastala deprese výnosu v dalším roce je vliv neprůkazný.
Z tříletého hodocení vyplynulo, že zvýšená a zejména dělená dávka aplikovaná ve fázi metání; nepříznivě ovlivnily nejdůležitější sladařská kritéria. Průkazně se zvýšilo % bílkovin v ječmenu a snížil extrakt sladu u všech zkoušených odrůd.
Vysoké dávky dusíku tedy nezaručují zvýšení výnosu, avšak vždy způsobují průkazné zhoršení kvality sladovnického ječmene.

Klíčová slova: ječmen, slad, agrotechnika, kvalita

Zveřejněno: 1. duben 1976