Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(4): 80-81 | DOI: 10.18832/kp1976014
Výsledky agrotechnických pokusů dokazují, že vyšší dávky dusíku způsobují negativní změny vlastností ječmene a vyrobeného sladu. Na výnos zrna mají značný vliv podmínky a průběh počasí v jednotlivých ročnících. Zvýšené dávky dusíku nejsou vždy efektivní, naopak, ve sklizni 1972 nastala deprese výnosu v dalším roce je vliv neprůkazný.
Z tříletého hodocení vyplynulo, že zvýšená a zejména dělená dávka aplikovaná ve fázi metání; nepříznivě ovlivnily nejdůležitější sladařská kritéria. Průkazně se zvýšilo % bílkovin v ječmenu a snížil extrakt sladu u všech zkoušených odrůd.
Vysoké dávky dusíku tedy nezaručují zvýšení výnosu, avšak vždy způsobují průkazné zhoršení kvality sladovnického ječmene.
Zveřejněno: 1. duben 1976