Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(6): 125-128 | DOI: 10.18832/kp1976019
Z výsledků pokusů vyplývá, že optimální stadium sklizně sladovnického ječmene žacími mlátičkami je z hlediska jakosti i sklizňových ztrát plná zralost. Předčasná sklizeň snižuje klíčivou energii a prodlužuje klíčivý klid. Opožděný termín sklizně není vhodný, neboť zrno v mrtvé zralosti je citlivé na povětrnostní podmínky, které mohou prodlužovat klíčivý klid. Zvýšení podílu předního zrna je neekonomické s ohledem na prudký nárůst sklizňových ztrát. Odběry klasů asi 10 dnů před dosažením plné zralosti jsou vhodnou metodou pro prognózu obsahu bílkovin v plné zralosti.
Zveřejněno: 1. červen 1976