Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(8): 169-171 | DOI: 10.18832/kp1976025
Ve sklizňovém ročníku 1974 a 1975 byl hodnocen vliv předplodiny (okopaniny a obilniny) na výnos sladovnického ječmene i jakost sladu vyrobeného v mikrosladovně. Ze získaných údajů hodnocených analýzou rozptylu při trojnásobném třídění vyplynulo, že ve všech výrobních oblastech byly ječmeny výnosnější po klasických předplodinách. Obilnina negativně ovlivnila kvalitu ječmene a sladu; obsah bílkovin v ječmenu se průkazně zvýšil, extrakt sladu snížil. Výsledky ze sklizně 1974 a 1975 potvrdily, že okopanina je ve většině výrobních oblastí lepší předplodina pro sladovnický ječmen než obilnina.
Zveřejněno: 1. srpen 1976