Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1977; 23(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1977011
V článku jsou shrnuty výsledky výzkumné studie o změnách koncentrace a složení polyfenolových látek v jednotlivých fázích výroby piva. Poměr polymerovaných polyfenolů k jednoduchým se při výrobě piva postupně zhoršuje. Index polymerace polyfenolů významně ovlivňuje technologický postup, kvalita sladu a chmele popřípadě zpracovávaných náhražek sladu. Úpravou koncentrace polymerovaných polyfenolových látek se zvyšuje jak koloidní, tak i senzorická stabilita piva. Autoři na příkladech vlastních experimentů analyticky dokumentují především vliv kvality a druhu surovin na změny hodnot adsorpcí polyfenolových látek a možnost využití specifických vlastností československého absorbentu Sortilénu. Na rozdíl od Polyclaru AT, který sorbuje přednostně jednoduché polyfenoly, Sortilén vylučuje z roztoku specificky výšemolekulární polymerované polyfenoly.
Zveřejněno: 1. duben 1977