Kvasny Prum. 1977; 23(7): 145-149 | DOI: 10.18832/kp1977024

Stanovení koncentrace cukrů v pivovarství.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ

Autorky přezkoušely sedm metod pro stanovení cukrů a určily u nich šíři intervalu spolehlivosti. Kontrolním pivovarským laboratořím doporučují pro stanovení zkvasitelných redukujících cukrů spektrofotometrickou metodu podle Hudsona. Pro zjištění obsahu celkových cukrů doporučují především metodu s kyselinou fenol-sírovou, popřípadě modifikaci s anthronovým činidlem podle Yadava. Autorky experimentálně ověřily vhodnost v literatuře uváděného faktoru 0,81 pro přepočet zdánlivého stupně na skutečný stupeň prokvašení. Na základě analýz vzorků mladin s různým složením sypání určily faktor 0,96 pro přepočet skutečného stupně prokvašení na koncentraci zkvasitelných cukrů. Stanovením zdánlivého dosažitelného  stupně prokvašení podle Silbereisena  a použitím faktoru 0,78 (0,81x0,96) mohou technologové v krátké době získat orientační informaci o koncentraci zkvasitelných cukrů v mladině, včetně sacharózy.

Klíčová slova: pivovarství, cukry, stanovení

Zveřejněno: 1. červenec 1977