Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1977; 23(7): 150-152 | DOI: 10.18832/kp1977025
V návaznosti na dřívější práce týkající se stanovení bílkovin v ječmenu, byla vyzkoumána metodika Kunitake-Kobayshiho také na vzorcích sladu a sladiny. Byly provedeny úpravy navážky vzorku (2,2 g sladu) a množství pipetované sladiny (55 ml), jinak byl princip metody zachován. Chyby stanovení se pohybují v mezích analytických chab Kjeldahlovy metody, reprodukovatelnost se vyrovná téměř stanovení na přístroji Kjel-Foss. Metodika Kunitake-Kobayshiho na stanovení bílkovin ve sladu a rozpustného dusíku sladiny je rychlá, jednoduchá, přesná a dobře reprodukovatelná a lze ji použít ve všech provozních laboratořích sladoven i pivovarů.
Zveřejněno: 1. červenec 1977